807 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Minder loon en betere voorwaarden

Dinsdag 5 november 2013 - Sharon Kardjo

Uit het Nationaal Salaris Onderzoek is bewezen dat veel werknemers het niet erg zouden vinden als zij minder loon krijgen in ruil voor betere voorwaarden. Denk aan een grotere leaseauto, beter pensioen of extra verlofdagen.

Zeker een kwart van de Nederlanders vindt zijn huidige salaris te laag. Vrouwen zijn wel van mening dat zij meer loon verdienen, zeggen de onderzoekers. Als er aan werknemers wordt voorgelegd of zij netto salaris willen inleveren in ruil voor betere secundaire arbeidsvoorwaarden dan is een hele grote groep daar erg positief over.

Veel werknemers willen een baan die inhoudelijk erg interessant is en meer dan 41% van de werknemers zou daarvoor ongeveer 4,1% van hun netto salaris willen inleveren. De werknemers met een universitaire opleiding zijn gemiddeld bereid het meeste netto loon in te leveren. Werknemers met een Mbo-opleiding willen het minst inleveren, namelijk 2,3%. 38% van de 80.000 ondervraagde Nederlanders gaf aan bereid te zijn minder loon te krijgen in ruil voor een pensioen dat later 10% hoger ligt.

Extra verlof- en vakantiedagen vallen ook goed in de smaak bij de werknemers. Hetzelfde geldt voor een betere leaseauto. Bijna een kwart wil salaris inleveren voor vijf extra vakantiedagen en 16,5% zou dat willen doen voor een betere leaseauto.

Over het algemeen hebben mannen er meer voor over om hun baan te behouden dan vrouwen. Opvallend is ook dat mensen uit de non-profitsector bereid zijn meer in te leveren om zo hun baan te kunnen behouden dan mensen die uit het bedrijfsleven komen.

Bron: AD.nl