4.732 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Nederlandse lonen zijn flink gedaald

Woensdag 16 april 2014 - Sanne Hofman

Uit een onderzoek van Stichting Loonwijzer blijkt dat de Nederlandse inkomens het afgelopen jaar flink zijn gedaald. Het gemiddelde uurloon daalde en werknemers leverden gemiddeld 6 procent van het totale loon in vergeleken met 2012. Vooral in de IT-sector leverden mensen flink wat geld in.

Stichting Loonwijzer deed onderzoek naar de loonontwikkeling van Nederland en naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in Nederland. Uit het onderzoek waar ruim 185.000 Nederlanders aan meededen, kwamen toch wat opmerkelijke resultaten.


Uurloon
Onder andere het gemiddelde uurloon van de werknemers is het afgelopen jaar flink gedaald. In 2012 was het gemiddelde uurloon nog 15,50 euro, in 2013 is dit bedrag gedaald naar 14,60 euro.

In het onderwijs ligt het gemiddelde uurloon nog het hoogst, namelijk op 16,40 euro. Gevolgd door de productie sector, waar het uurloon 16,30 euro bedraagt. In de horeca verdienen werknemers gemiddeld het minst, namelijk 10,40 euro.


Sectoren
Gemiddeld verdienden werknemers vorig jaar in vergelijking met 2012 6 procent minder. In de verschillende sectoren zijn verschillen te zien in de dalingen van het inkomen. De toerisme en horeca sector merkte het minst van de loondalingen het afgelopen jaar. In de zorg daalde het inkomen met 3 procent. In de agrarische sector daalde de lonen zelfs met 7 procent. De IT sector maakte afgelopen jaar de sterkste daling mee. In die sector daalden de lonen met ruim 8 procent.


Einde van de crisis
Er zijn verschillenden redenen op te noemen voor de loondalingen. In deze tijd van economische crisis zijn veel ontslagen werknemers op zoek gegaan naar een nieuwe baan. Zij namen sneller genoegen met een lager inkomen. Veel oudere werknemers hebben de arbeidsmarkt zelfs verlaten. Ook is het aantal jonge en goedkope flexwerkers is Nederland gestegen. Dit zorgt natuurlijk voor een lager gemiddeld inkomen en voor een lager gemiddelde uurloon.

“De impact van de crisis is afgelopen jaar goed zichtbaar geworden in het inkomen van medewerkers, 6 procent is een flinke daling. Loonontwikkeling loopt altijd even achter op de economische ontwikkeling. Maar als de economie aantrekt, zullen hopelijk ook de lonen weer gaan stijgen.” vertelt Paulien Osse van de Stichting Loonwijzer.


Bron: AD