3.192 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Nederlandse scholieren stelen veel

Woensdag 13 november 2013 - Sharon Kardjo

Uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Checkpoint is gebleken dat scholieren veel stelen. Zij zijn een groot probleem voor winkelketens. Mascara’s, eyeliners, parfum en usb-sticks zijn voorbeelden van producten die regelmatig gepikt worden.

Vorig jaar verdween er ongeveer 1,2 miljard euro aan spullen uit winkels. Hiervan werd ongeveer 60 procent door de klanten zelf gestolen.

Jaarlijks besteden winkelbedrijven voor ongeveer 400 miljoen euro aan beveiliging, maar toch werkt het niet altijd. ‘’Door het kippengaas of de folie kunnen de beveiligingspoortjes de gestolen spullen niet defecteren.’’, zegt van Wuyckhuyse van Checkpoint.

Bendes gaan professioneel te werk, want zij gaan voorbereid op pad. Zij komen vaak in groepen de winkel binnen met jassen en tassen. Dure elektronica zoals iPads, dure merkkleding en sieraden zijn erg populair onder de bendes. Dit zijn vooral spullen die je gemakkelijk kunt doorverkopen op de zwarte markt. Daarentegen is de schooljeugd vaak een gelegenheidsdief.

Winkelbedrijven zijn tegenwoordig veel bezig met beveiliging met antennes in de bijna onzichtbare stickers die op de streepjescode worden geplakt. Dit wordt ook wel radio frequency identification genoemd (RFID). ‘’Winkeliers kunnen zo zien waar een artikel zich bevindt en er kan ook gemakkelijker voor gezorgd worden dat de voorraad op orde is.’’, aldus van Wuyckhuyse.

Bron: AD.nl