3.190 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Nieuwe regelingen met betrekking tot zwangerschapsverlof

Vrijdag 18 april 2014 - Sanne Hofman

Gisteren werd duidelijk dat er een ruimere regeling komt voor het zwangerschapsverlof van moeders met couveusekinderen. Het verlof wordt verlengt met de tijd dat het pasgeboren kindje in de couveuse ligt. Ook zijn er aanpassingen gedaan is het verlof van de vader na de bevalling.

Het kabinet heeft gisteren de nieuwe regelingen met betrekking tot het zwangerschapsverlof voor vrouwen en mannen doorgevoerd. De nieuwe regelingen zijn een initiatief van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. De nieuwe regels moeten ertoe leiden dat de pasgeboren baby’s de eerste weken op de zorg van de ouders kunnen rekenen.  

Tegenwoordig hebben mensen steeds meer zorgtaken. Het combineren van werk en zorg is voor veel werknemers erg lastig. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om korter te gaan werken of om zelfs helemaal te stoppen met werken. Om deze ontwikkeling tegen te gaan zijn er aanpassingen nodig bij de verlofregelingen. Goede afspraken binnen het gezin en op de werkvloer moeten de combinatie van zorg en werk mogelijk maken.


Overlijden
Voortaan krijgt de vader van het pasgeboren kind het bevallingsverlof van de moeder als zij overlijdt tijdens of na de bevalling. Op deze manier staat vast dat de vader de zorg van de baby op zich kan nemen. Dat is erg belangrijk, zeker in de eerste levensperiode van een kind.


Couveusekinderen
Ook wil het kabinet het zwangerschapsverlof voor moeders met couveusekinderen verruimen. De tijd dat het kindje in de couveuse ligt werd voorheen gewoon van de verlofdagen afgetrokken. De nieuwe regeling zorgt ervoor dat de tijd dat de baby in het ziekenhuis ligt wordt toegevoegd aan het aantal verlofdagen van de moeder.


Vaderverlof
Het kabinet wil het vaderverlof ook verder uitbreiden. Voorheen hadden vaders twee dagen verlof, één dag voor de bevalling en één dag om het kind aan te geven. Hier komen door de nieuwe regeling nu drie onbetaalde verlofdagen bij. De werkgever mag dit verlof niet weigeren.


Zorgverlof
Als laatst wil het kabinet een aantal veranderingen doorvoeren in het zorgverlof. Op dit moment kan iemand die mantelzorg verleent alleen verlof opnemen voor een zieke partner, kind of ouder. Ook hebben werknemers nu alleen recht op langdurig zorgverlof als het gaat om een levensbedreigende ziekte. Het kabinet wil nu ook mensen die zorgen voor een zieke vriend of bekende, ongeacht of de ziekte levensbedreigend is of niet, recht geven op zorgverlof.


Bron: nu.nl