4.748 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Onder het niveau werken om jeugdwerkloosheid tegen te gaan

Donderdag 10 april 2014 - Sanne Hofman

Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Intomart GfK onder 2.200 mensen blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders vindt dat jongeren onder hun niveau moeten gaan werken om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan. Meer dan de helft van de respondenten vindt zelfs dat dit wettelijk verplicht moet worden.

Gisteren publiceerde het onderzoeksbureau de uitslagen van de enquête die zij hielden op zoek naar oplossingen om de jeugdwerkloosheid terug te dringen en tegen te gaan. Uit het onderzoek kwamen toch wel wat opmerkelijke uitslagen.


Uitslagen
Uit het onderzoek blijkt onder andere dat:
-    Iets meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat jongeren wettelijk verplicht moeten worden om een baan onder hun opleidingsniveau te accepteren.
-    Dertig procent van de respondenten is het er mee eens dat jongeren een lager geschoolde baan moeten accepteren, alleen dan zonder wettelijke verplichting.
-    De meeste van de ondervraagden vinden dat jongeren te veel dralen bij het zoeken naar een baan.
-    Vier op de vijf Nederlanders vinden daarom dat jongeren zelf actiever op zoek moeten gaan naar werk.
-    De helft van de ondervraagden denkt dat als jongeren een baan hebben, er minder kans is op criminaliteit.
-    Meer dan de helft van de Nederlanders denkt dat de hoge jeugdwerkloosheid een gevolg is van de krappe arbeidsmarkt en van de slechte aansluiting van het onderwijs op het werk.
-    De meerderheid van de ondervraagden vindt dat jongeren zich moeten omscholen als zij langer dan een jaar werkloos zijn.


Bron: Telegraaf