4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Op de werkvloer: Hard werken in de Horeca

Woensdag 21 november 2012 - Merely van der Drift

Zonder geld kom je nergens, daarom nemen steeds meer jongeren een bijbaan. In onze rubriek “Op de werkvloer” laten wij elke twee weken een hardwerkende jongere met een bijbaan aan het woord. Een kijkje in het bedrijfsleven van de jeugd. Deze week: Marise als serveerster.

Marise (19) studeert op de Hogeschool Inholland. Ze is net begonnen met het eerste jaar van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Nadat ze een aantal jaar bij de Albert Heijn achter de kassa heeft gezeten, vond ze het tijd voor iets nieuws. Sinds afgelopen zomer werkt ze bij Primo Piano, een Italiaans restaurant.

 

Marise: “Via via hoorde ik dat er een nieuw restaurant in Brielle, mijn woonplaats, kwam. Het klonk allemaal veelbelovend en ze zochten nog een serveerster. Ik werkte al een paar jaar achter de kassa, maar was nodig toe aan een nieuwe uitdaging. Het leek me altijd al leuk om in de horeca te werken, omdat ik het gezellig vind om met mensen om te gaan. Ik heb dan ook gelijk gesolliciteerd.”

 

De horeca is hard werken, vooral als een restaurant populair is. Bij Primo Piano is dit zeker het geval. “In augustus is het restaurant geopend en ik ben toen ook gelijk begonnen met werken. In het begin was het nog wel wennen, maar ik heb gelukkig snel geleerd. Het restaurant is in korte tijd enorm populair geworden, het is bijna altijd druk. We maken dan ook lange dagen, vooral in het weekend. Gelukkig hebben we een heel leuk team om in te werken. De sfeer is goed en iedereen is super hecht met elkaar.”

“Het leukste aan mijn werk is de gasten een leuke avond bezorgen. Als ze weggaan met een grote glimlach is het altijd leuk, omdat je weet dat voor hun de avond is geslaagd. Nog leuker is het als je ze even later weer ziet terugkomen. Dat is een teken dat ze het eten en de bediening goed vonden. We zien dan ook steeds meer mensen regelmatig terugkomen. Minder leuke kant vind ik het opruimen na een lange avond. Je hebt dan al aardig wat uurtjes op je benen gestaan. Na zo’n drukke dag is heel  het restaurant nog een zooitje en je weet dat je nog wel even bezig bent met opruimen. Dat is soms wel vervelend.”

In de horeca is de kans groot dat je weleens drinken over iemand heen gooit of iets anders laat vallen. Ook Marise heeft al een aardige blunder gemaakt. “Ik heb, behalve een klein beetje spa rood, gelukkig nog nooit wat over iemand gegooid. Wel heb ik een andere grote blunder gemaakt. Een man kwam met zijn dochters eten, toen hij wilde afrekenen. Het bedrag was 250 euro, maar toen hij wilde pinnen typte ik per ongeluk 2250 euro in. Zowel ik als hij had het niet door en hij heeft het bedrag gewoon gepind. Het was wel even stressen toen we er later achter kwamen. Gelukkig was hij de vader van een vriendin van me, dus was het zo weer opgelost. Nu let ik er voortaan wel heel goed op, haha.”

Marise’s golden tip: “Als je je oude baan zat wordt, blijf dan niet hangen maar ga op zoek naar een nieuwe uitdaging. Anders blijf je met tegenzin naar je werk gaan. Dat is zowel voor jou als voor je baas en collega’s niet fijn. Door een nieuwe uitdaging aan te nemen, kan je jezelf verbeteren en leer je weer meer.”

Heb jij ook een leuke, spannende of aparte bijbaan? Stuur dan een mailtje naar redactie@zoekbijbaan.nl