4.743 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Op de werkvloer: Succesvol als voetbalcoach

Woensdag 3 oktober 2012 - Merely van der Drift

Zonder geld kom je nergens, daarom nemen steeds meer jongeren een bijbaan. In onze rubriek “Op de werkvloer” laten wij elke twee weken een hardwerkende jongere met een bijbaan aan het woord. Een kijkje in het bedrijfsleven van de jeugd.

Met deze week: Mark van Os ( 24). Mark is op dit moment bezig in zijn vierde jaar van de opleiding Bedrijfseconomie. Zijn leven draait een groot deel om voetbal. Speelde hij eerst zelf fanatiek, nu traint hij de B1 en begeleid hij de trainers van de B2, C1 en C2.

Succesvol
Mark: “Eigenlijk heb ik twee banen. Mijn voornaamste taak is het coachen en trainen van de B1. Dit is het hoogste team van de B-categorie. Deze jongens zijn rond de 15/16 jaar oud.” Vijf jaar geleden ben ik begonnen als trainer. Twee jaar geleden ben ik de B1 gaan trainen.” Dat dit een succes is geworden, is wel duidelijk. De jongens trainen drie keer per week en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Ze spelen op dit moment hoofdklasse. Een coach zijn, is niet alleen trainen. Mark: “Onder taken worden verschillende dingen verstaan. Naast het trainen en coachen, selecteer ik ze ook en stel ik de selectieteams samen. Wanneer dat klaar is, begeleid ik ze. Daarnaast maak en bewaak ik het jeugdplan. Als ‘tweede’ baan begeleid ik de trainers van de B2, C1 en C2. Ik houd toezicht en controleer of ze zich aan de richtlijnen houden.”

Ervaringen delen
Van je hobby je werk maken, wie wilt dat nou niet. Voor Mark is dit werkelijkheid: “Ik ben hier gaan werken uit eigen interesse. Ik voetbalde zelf altijd met plezier en het leek me leuk om mijn ervaringen met jongeren te delen. Ze zijn immers de toekomst.  Het meest uitdagende aan mijn werk is het continue verbeteren en ontwikkelen van de jeugdspelers. Wat we hebben bereikt met de B1 is natuurlijk al goed, maar ik ben altijd bezig ze naar een nog hoger plan te tillen.” Aan elke bijbaan zitten nadelen. Mark: “ Het enige minder leuke aan mijn werk zijn de gesprekken met slecht nieuws en met de trainers die ik controleer, maar die niet mee willen in de vernieuwde versie. Gelukkig is de sfeer heel goed op de vereniging. Al mijn collega’s zijn net zo fanatiek als ik en het contact met de leidinggevende is heel goed.”

Cultuurverschillen
Voetbal is vaak multicultureel, het is een sport wat heel de wereld speelt. Ook daar krijgt iedere trainer wel mee te maken. Mark: “Er zit een speler uit Irak in de B1. Hij spreekt gebrekkig Nederlands. Van mij mocht hij niet meer op zijn voetbalschoenen naar de voetbalvereniging komen. Hij mag deze pas aantrekken bij het betreden van het veld. Nu kwam hij de volgende trainingen op zijn kousen naar de voetbal. Dat was wel even apart, maar heel grappig.”

 

Mark’s Golden tip: “Zoek een bijbaan waar je interesses liggen. Probeer zoals ik van je hobby je bijbaan te maken, dan ga je nooit met tegenzin naar je werk.”

 

 

 

Heb jij ook een leuke, interessante of toffe bijbaan? Stuur dan een mailtje naar redactie@zoekbijbaan.nl