3.192 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Oudere folderbezorger raakt straks baantje kwijt

Dinsdag 1 oktober 2013 - Sharon Kardjo

Oudere folder- en krantenbezorgers worden duurder, als de Tweede Kamer instemt met het wetsvoorstel van minister Asscher, waarin staat dat flexwerkers met een opdrachtovereenkomst voortaan recht hebben op het wettelijk minimumloon.

Nederland telt ongeveer 15.000 bezorgers van 23 jaar of ouder. Zij krijgen nu gemiddeld het loon van een 16-/17-jarige per uur betaald. ‘‘Door het wetsvoorstel worden zij voor de werkgever straks drie keer zo duur als hun jongere collega’s’’, zegt brancheorganisatie DDMA.

Als het wetsvoorstel doorgaat dan zullen werkgevers het contract van de oudere bezorgers beŽindigen. Zij zien het meestal niet als hoofdbaan, maar meer als een sociale bezigheid. Dit wordt ze straks ontnomen.

Een woordvoerder zegt dat de meeste bezorgers in deze branche al meer verdienen dan het minimumloon. 13- t/m 15-jarigen† krijgen namelijk hetzelfde loon als van een 16- of 17-jarige. ‘’Minder kunnen we ze eigenlijk niet geven, want jongeren gaan dan al snel op zoek naar een ander bijbaantje, waarbij ze ook nog eens meer uren per week kunnen maken.’’

Bron: AD.nl

Trefwoorden:

Banen Loon Werk Verdwijning