4.694 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Proces examenfraude van start zonder twee verdachten

Maandag 27 januari 2014 - Sanne Hofman

VWO 6 van de scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam was zonder twijfel de meest beruchte klas van 2013. Elf jongeren uit deze klas worden verdacht van de grootste examenroof ooit. In de rechtbank van Rotterdam begon vandaag het proces tegen de verdachten, zo is ook te lezen op AD.nl.

In deze zaak gaat het om een diefstal van in totaal 27 eindexamens van vorig voorjaar. De examens werden gefotografeerd en verspreid via USB sticks en via internet. Eerder is bekend gemaakt dat het College voor Examens (CvE) een schadevergoeding eist van degene die schuldig worden bevonden aan de examendiefstal. In totaal gaat dit om 100.000 euro.


In totaal zijn er in de zaak 159 verdachten gehoord. Elf van hen, negen jongens en twee meisjes, worden verdacht van inbraak of betrokkenheid daarbij. Negen van deze verdachten moesten vandaag voorkomen. Twee andere verdachten zijn namelijk minderjarig. Zij moeten morgen voorkomen voor een rechtszaak achter gesloten deuren.  
Er kan nu al gemeld worden dat twee van de negen verdachten die vandaag moesten voorkomen niet op zijn komen dagen in de rechtbank. De advocaten van deze twee verdachten kunnen niet vertellen wat de reden is van de afwezigheid. Ook weten zij niet of de twee later deze week wel zullen verschijnen.


Voor het proces dat loopt bij de rechtbank in Rotterdam zijn in totaal vijf dagen ingeruimd. Vandaag is vooral de gelegenheid om procedurele zaken naar voren te brengen. Morgen begint de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Bron: AD.nl en rtlnieuws.nl