4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Rillen van de kou

Dinsdag 18 september 2012 - Merely van der Drift

Nu de zon weer achter de donkere wolken is gekropen, komen alle uggs, winterjassen en sjaals weer uit de bovenste kast. Bij de vrouwen dan. De mannen lopen nog gerust met een T-shirt rond en snappen er niets van dat wij al weer aan het rillen zijn. Nu is er eindelijk onderzoek naar gedaan.

Ik maak het regelmatig mee. Elke dag ben ik aan het rillen op mijn werk, terwijl de mannen het liefst nog het raam open hebben staan en de ventilator aan. Zelf snap ik er ook niks van. Hoe kan het nou dat zij het warm hebben, maar dat ik nu al met sjaals en truien aan loop? Mijn vriend wordt er ook maar chagrijnig van. “Stel je niet zo aan”, hoor ik vaak genoeg. “Zo koud is het helemaal niet, joh.”

Gelukkig ben ik niet de enige die dit probleem heeft. Ik hoor haast elke vrouw hier over klagen. Ingenieur Liesje Schellen vroeg zich dit blijkbaar ook af en heeft hier een onderzoek naar gedaan. Uit dit onderzoek kwamen eigenlijk uitslagen, wat iedereen allang wist, maar wat nog even bevestigd moest worden. Voor de mannen dan. Iedereen is anders gebouwd, al helemaal per sekse verschilt dit. Vanwege de verschillen in bouw hebben vrouwen het eerder koud. Dit komt door hoe het lichaam is samengesteld en waar het vet zit.

Leuk dat het eindelijk officieel onderzocht is, maar wat kunnen we eraan doen? Natuurlijk kan je, je thermosondergoed aan doen, maar in je skikleding naar je werk gaat iets te ver. Volgens Schellen is een verwarmd bureaublad dan ook de uitkomst. Zo wordt niet het hele kantoor verwarmd, maar alleen het gedeelte waar de kou-lijdende-werknemer zit. Ik zeg doen. Wat een uitvinding.

Bron: omroepbrabant.nl