3.170 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Schoonmaakbedrijf zoekt alleen ‘echte’ Hollanders

Dinsdag 8 april 2014 - Sanne Hofman

Het schoonmaakbedrijf Budget Cleaning uit Waalwijk is op zoek naar nieuw personeel. De wervingsadvertentie van het bedrijf is echter een tikkeltje racistisch. Het bedrijf geeft namelijk aan alleen op zoek te zijn naar ‘echte Hollanders’.

De vacature van het Waalwijks bedrijf zorgt voor veel ophef online en in de media. In de vacature wordt aangegeven dat het bedrijf alleen op zoek is naar mensen van Hollandse afkomst. Spanjaarden, Antilianen, Marokkanen, Turken, Polen en ga zo maar door, worden dus al bij voorbaat afgewezen.

“Wij zijn een Hollands bedrijf met Nederlandse werknemers.” staat in de vacature van Budget Cleaning.

“Voor onze nieuwe locatie zijn wij altijd op zoek naar de beste werknemers van HOLLANDSE bodem!” staat op de Facebookpagina van Budget Cleaning.


Het bedrijf
Het bedrijf zelf heeft al gereageerd op alle commotie. “Ik snap al die ophef niet. Het is geen discriminatie. Achmed en Ali zullen vast hele goede mensen zijn, maar ik hoef hen niet.” aldus Wesley de Laat, eigenaar van het schoonmaakbedrijf.

Op de Facebookpagina van Budget Cleaning was ook een reactie van het bedrijf zelf te lezen. “Wij zouden discrimineren....... Whahahahahah. We zijn open, eerlijk en transparant.”

Volgens Wesley de Laat is dat bij andere bedrijven wel heel anders. Volgens hm zijn andere bedrijven hypocriet.

"Daar zeggen ze sollicitanten dat ze niet passen in het profiel van het bedrijf. Ik ben daar op voorhand duidelijk over.” vertelt hij aan Omroep Brabant.


Geen overtreding
Bij het discriminatiemeldpunt Radar Brabant zijn inmiddels enkele meldingen over de vacature binnengekomen. Deze meldingen zijn echter tevergeefs. Volgens het meldpunt is het bedrijf niet in overtreding gegaan.

Het College voor de Rechten van de Mens ziet dat wel iets anders. “Meneer heeft een interessante advertentie geplaatst en het hoeft niet fout te zijn - hij mag een mening hebben - maar een bedrijf moet zich wel houden aan de regels in Nederland. Met de advertentie wekt het bedrijf de indruk mensen te zullen uitsluiten. Ook mensen die in Nederland geboren zijn uit allochtone ouders. En dat mag niet.” aldus Marysha Molthoff.

Bron: Spits