3.190 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Slecht nieuws: werkloosheid steeg in januari

Donderdag 20 februari 2014 - Sanne Hofman

Vandaag maakte het CBS bekend dat de werkloosheid in Nederland in de maand januari nog verder is gestegen. Het percentage van de werkloosheid staat nu op 8,6 procent van de beroepsbevolking. Minister Asscher maakt zich grote zorgen.

De afgelopen maand is de werkloosheid in Nederland opgelopen tot 695.000 werklozen. Er is een stijging te zien van ruim 10.000. 8,6 procent van de beroepsbevolking is op dit moment werkloos. De afgelopen drie maanden is de werkloosheid gemiddeld gelijk gebleven. Wel is te zien dat meer mensen zich hebben terug getrokken van de arbeidsmarkt en dat het banenverlies toenam.


Uitkeringen
Het aantal mensen met een WW uitkering is in januari ook gestegen, blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Het aantal uitkeringen staat nu op 460.000. Dit is in vergelijking met december 2013 een stijging van 5,2 procent. Vooral het aantal uitkeringen aan jongeren onder de 25 jaar nam sterk toe. In vergelijking met 2013 was hier een stijging van 10,2 procent te zien.


Het totale aantal nieuwe uitkeringen dat in januari werd verstrekt staat op 79.000. 56.000 Uitkeringen werden in januari dit jaar beŽindigd.


Minister Asscher
Minister Asscher, minister van Sociale Zaken, zegt dat de werkloosheid zijn grootste zorg is. “Werk is voor mensen meer dan alleen salaris, het biedt ook sociale contacten en zelfvertrouwen.” aldus minister Lodewijk Asscher.
Hij zegt wel dat hij de stijging van de werkloosheid verwacht had. Volgens hem is het gebruikelijk dat de werkgelegenheid altijd met vertraging op economische ontwikkelingen reageert. Hij vertelt: “Ik doe alles wat in mijn vermogen ligt om ervoor te zorgen dat mensen aan de slag blijven of nieuw werk kunnen vinden.” Eerder werd door het kabinet al 600 miljoen euro beschikbaar gesteld voor maatregelen om de werkloosheid terug te dringen.


Positief nieuws
Toch is er ook nog iets positiefs te vermelden. Het consumentenvertrouwen is in januari weer iets toegenomen. Bij de consumenten is een stijging te zien in de koopbereidheid blijkt uit cijfers van het CBS. De cijfers zijn nog niet opvallend hoog, er is nog genoeg te verbeteren. Maar een positieve ontwikkeling op dit gebied is zeker te zien.
Een andere positieve ontwikkeling is de stijging van de bedrijfsinvesteringen. In vergelijking met vorig jaar hebben Nederlandse bedrijven 19 procent meer geÔnvesteerd.


Bron: AD