4.070 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Smartphone oorzaak voor verkeersongevallen

Dinsdag 17 september 2013 - Sharon Kardjo

Je zit achter je stuur en je wilt even je Whatsapp checken of even snel een Tweet posten. Je denkt dit kan wel even snel, maar is dit wel zo slim? Jaarlijks zorgt de smartphone voor enkele tientallen doden en dat aantal gaat toenemen als niemand er wat aan doet.

Je ziet het steeds vaker gebeuren. Je rijdt op de snelweg en kijkt even opzij en ziet iemand die bezig is met zijn smartphone. Al dat geapp, gesms, gefacebook en noem het maar op zorgen ervoor dat weggebruikers een lang gedeelte van de weg geen overzicht meer hebben. Wie tijdens het rijden met een berichtje bezig is, rijdt gemiddeld 26 keer over strepen op de weg. Brits onderzoek heeft ook bewezen dat een weggebruiker die een berichtje leest of typt 40 tot 60% van zijn rijtijd op zijn scherm kijkt in plaats van op de weg. Bijna 90 procent van de weggebruikers is op de hoogte van de gevaren op de weg, maar toch geven veel mensen toe dat zij weleens een berichtje sturen via hun smartphone. Bijna de helft van alle fietsers maakt zich hier schuldig aan.

Het ministerie van Infrastructuur heeft gisteren een nieuwe campagne gestart tegen het gebruik van een smartphone achter het stuur of op de fiets, namelijk ‘Aandacht op de weg’. De campagne zal ongeveer tot half december lopen. De drie grootste telecomaanbieders zullen ook aan deze campagne mee doen. Zij gaan namelijk berichten sturen waarin staat dat je niet op je telefoon mag kijken tijdens het rijden. Voorlopig controleert de politie extra op het gebruik van een smartphone tijdens het rijden.

Bron: AD