4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Sneller dan het licht

Maandag 15 oktober 2012 - Merely van der Drift

Wat heb jij in het weekend gedaan? Oh, ik heb vanaf de rand van de aarde gesprongen. Ben door de geluidsbarrière gegaan en heb er iets langer dan drie uur over gedaan. Verder niets bijzonders, en jij? Dit zou zomaar een gesprek kunnen zijn van Felix Baumgartner.

De 43-jarige Oostenrijkse waaghals heeft namelijk een sprong gemaakt van 39 km hoogte. En dat is hoog. Vind jij dat je met een vliegtuig al hoog zit? Hij steeg door middel van een speciale luchtballon nog verder. Hij bereikte het einde van de aarde. Op de heenweg heeft hij drie uur in zijn capsule gespendeerd. Terug weg ging snel, vijf minuten vrije val, waarna hij zijn parachute uitklapte en nog vijf minuten heeft rondgezweefd tot hij weer met beide benen op de grond stond.

Geheel zonder risico’s was het natuurlijk niet. Felix was hier al vijf jaar samen met Redbull Stratoss-team voor aan het trainen. Verschillende keren wilde hij al een poging wagen, maar was de wind er niet goed voor. Ook waren ze bang voor de beruchte ‘flat spin’. Tijdens deze genoemde spin, gaat de vlieger horizontaal rondjes draaien. Vanwege de luchtdruk etc. gaat het soms harder dan drie rondes per seconde. De bloeddruk gaat te snel omhoog waardoor je sterft. Dit gebeurde wel tijdens de val van Felix, maar hij kon gelukkig zijn eigen lichaam in bedwang houden.

Tijdens zijn val is hij sneller dan het licht gegaan, door de geluidsbarrière. Dit zorgt voor een enorme knal. Tijdens de persconferentie meldde het team dat hij 1342 kilometer per uur naar beneden vloog. Felix heeft het er in ieder geval veilig en wel vanaf gebracht. Nu is het wachten op de volgende waaghals die 40 kilometer naar boven stijgt. Voor Felix was dit naar zeggen zijn laatste sprong.

Bron: ad.nl

Trefwoorden:

Aarde Ruimte Springen Waaghals