3.170 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Sollicitatiegesprek? Let op je lichaamshouding!

Dinsdag 14 maart 2017 - Lorenzo

Een sollicitatiegesprek is iets waar veel mensen tegenop zien. Zo’n gesprek gaat vaak gepaard met veel zenuwen en het liefst wil je dan ook zo snel mogelijk die kamer weer uit. Echter, wil je aan een baan komen dan zal je toch een keer zo’n gesprek moeten houden. Een eerste goede indruk tijdens dat gesprek is het halve werk. Wist je dat dat je lichaamshouding daar een erg grote rol bij speelt?

Uit een onderzoek, dat is uitgevoerd door de University of California, is gebleken dat maar liefst 55 procent van een sollicitatiegesprek bestaat uit lichaamstaal. Dit maakt je lichaamshouding een erg belangrijk punt om op te letten, maar hoe doe je dit nou precies? Hieronder volgen een aantal tips om aan je lichaamshouding te werken.

1. Maak oogcontact

Probeer altijd je gesprekspartner aan te kijken tijdens bijvoorbeeld een sollicitatie. Waarom? De ander aankijken terwijl je iets zegt kan je boodschap net meer ondersteunen. Tevens doet het je zelfverzekerder overkomen. Redenen om geen oogcontact te maken zijn bijvoorbeeld angst voor kritiek of omdat je aan het liegen bent. Hoe kun je dan zorgen dat je wel oogcontact maakt? Sollicitatiecoach John Koeman heeft hier een handige tip voor bedacht: kijk bij een kennismaking iemand net lang genoeg aan om te weten welke kleur ogen hij of zij heeft.

2. Lach

Wat ook belangrijk is tijdens een sollicitatiegesprek is de lach! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je het hele gesprek lang zit te lachen, dat komt over alsof je het sollicitatiegesprek als één grote grap ziet. Maar af en toe een glimlach kan echt geen kwaad! Dit komt veel sympathieker over en het maakt het gesprek ook leuker. Een paar leuke grapjes tussendoor zorgt ook voor een betere sfeer. Maak deze echter alleen wanneer hier ruimte voor is. Een slechte ingestudeerde grap wordt natuurlijk snel herkend…

3. Zit rechtop

Let tijdens een sollicitatiegesprek op je houding, probeer rechtop te zitten. Veel sollicitanten zitten tijdens een gesprek lekker onderuit gezakt. Dit komt ongeïnteresseerd en lui over. Probeer daarom rechtop te zitten, maak je groot. Een goede houding komt zelfverzekerd over en is bovendien een beter gezicht dat iemand die je onderuitgezakt ziet zitten. Op het puntje van je stoel gaan zitten is ook niet heel handig.

4. Niet friemelen

Probeer niet te friemelen! Friemelen is iets wat veel mensen van de zenuwen gaan doen. Dit kan echter irritaties opwekken, probeer dit dus te vermijden. Leg je handen op tafel en probeer te ontspannen.

5. Let op je handdruk

Geef bij binnenkomst een goede stevige hand. Een goede stevige handdruk komt weer zelfverzekerd over en is dus bevorderlijk.

6. Trek geen trendy kleding aan

De kledingkeuze voor een sollicitatiegesprek kan soms doorslaggevend zijn. Probeer je daarom altijd netjes aan te kleden. Mijd felle kleuren aan, hier wordt vaak slecht op gereageerd. Probeer je netjes aan te kleden maar trek ook zeker iets aan waar jij je comfortabel in voelt. Aan oncomfortabele kleding kun je je gaan storen wat weer niet bevorderlijk is voor je gesprek.

Op zoek naar een baan?

Ben jij op zoek naar een baan? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod eens op www.zoekbijbaan.nl of op www.startersbanen.nl! Op deze websites vind je een uitgebreid aanbod aan vacatures in alle branches. Dagelijks helpen wij afgestudeerden aan een baan die nauw aansluit op het interessegebied.

Bron: rtlnieuws.nl

Trefwoorden:

Baan Tips Bijbaan