3.192 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Sprite goed voor mensen met kater

Woensdag 9 oktober 2013 - Sharon Kardjo

Als student weet je maar al te goed hoe het voelt om een kater te hebben. Wat kun je er nu precies tegen doen? Chinees onderzoek heeft bewezen dat Sprite goed helpt tegen een kater.

Als je last hebt van een kater wordt er meestal gezegd dat je sterke koffie moet drinken, maar dit schijnt niet te werken. De Chinese wetenschappers gingen eerst op zoek naar de oorzaak van een kater. Het blijkt dat het komt door het proces van het afbreken van de alcohol in het lichaam. Dit zorgt voor symptomen, zoals hoofdpijn, misselijkheid en buikpijn.

Als je drinkt dan laat je lever een groep enzymen vrijkomen, namelijk de alcoholdehydrogenase (ADH). Dit zorgt ervoor dat de ethanol in de alcohol afgebroken wordt en zet het dan om in de stof acetaldehyde, waardoor er minder alcohol in de bloedsomloop terechtkomt. Ook dit wordt weer afgebroken door een groep enzymen, namelijk de aldehydedehydrogenase (ALDH) en wordt weer omgezet naar azijnzuur. Azijnzuur is niet schadelijk, maar acetaldehyde is wel een probleem.

De Chinese wetenschappers hebben verschillende drankjes en hun effect op ADH en ALDH getest. Hier kwam uit dat Sprite het ALDH-proces versnelt, waardoor de alcohol dus sneller afgebroken wordt en de kater niet zo lang duurt.

Bron: AD.nl