4.694 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Steeds meer jongeren werken voor (bijna) niets

Vrijdag 9 mei 2014 - Sanne Hofman

Steeds meer jongeren werken hard voor hun geld. Denk aan verschillende bijbaantjes, stages, vakantiebaantjes en startersbanen voor jongeren die net zijn afgestudeerd. Je zou zeggen dat jongeren niet voor niets zo hard werken. Toch blijkt in de praktijk dat steeds meer jongeren werken voor een minimumloon of zelfs gratis!

Uit cijfers van het CBS blijkt dat jongeren, vooral jongeren tussen de 20 en 30 jaar oud, steeds vaker werken voor een minimumloon. Sinds 2008 is het aantal minimumloonbanen gestegen van 10 procent naar 12 procent in 2012. Deze ontwikkeling is zeker opvallend. Dit omdat het aantal banen voor jongeren in deze tijd juist met 29.000 banen afnam, het aantal jongeren dat werkte tegen het minimumloon steeg daarentegen met 31.000. Het gaat bij de cijfers vooral om bijbanen.


Oorzaken
De oorzaken van deze stijging in het aantal jongeren dat voor een minimumloon werkt komt vooral omdat het vaak gaat om bijbaantjes of om deeltijdbanen. Ook hebben jongeren vaak te weinig werkervaring om een salarisverhoging aan te vragen. Zij staan op dat gebied niet sterk tegenover de werkgever. Natuurlijk speelt de economische crisis van de afgelopen jaren ook een erg grote rol. Werkgevers geven minder bonussen, verhogingen en laten meer werknemers tegen het minimumloon werken omdat de arbeidsmarkt weinig vraag en veel aanbod biedt.


Horeca
Vooral in de horeca werken veel jongeren tegen het minimumloon. In de horeca is 13 procent van alle banen een minimumloonbaan. Ook in de bedrijfstakken cultuur, recreatie en zakelijke dienstverlening komen veel minimumloonbanen voor. In het onderwijs en in de bouw komen minimumloonbanen het minst voor, namelijk 2 procent van de banen in de bouw en in het onderwijs zijn minimumloonbanen.


Gratis werken
Jongeren lopen vaak vast als het gaat om de gevraagde werkervaring. Om die werkervaring toch op te doen zijn steeds meer jongeren bereid om gratis te werken. Een Brits onderzoek van Adecco laat zien dat 49 procent van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar bereid is om gratis te werken. Uit het onderzoek blijkt dat vooral hoogopgeleide jongeren, vaker dan lager opgeleide jongeren, bereid zijn om gratis werk te verrichten.


Bron: Intermediair