4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Student tijdens crisis: Armando doet veel met vrienden en familie

Maandag 31 maart 2014 - Sanne Hofman

De economische crisis is nog steeds niet voorbij en iedereen merkt hier wel iets van. Ook studenten dus! In de rubriek ‘Student tijdens crisis’ interviewen wij steeds een student over zijn of haar inkomsten en uitgaven. Moeten studenten veel inleveren in deze tijd? Of geven zij nog steeds veel geld uit in hun vrije tijd? Kortom: hoe gaan studenten met hun geld om? Deze week vertelt Armando hoe hij de crisis overleeft.

Armando is een 21 jarige student aan hogeschool IVA in Driebergen. Hij volgt een management opleiding en zit op dit moment in zijn derde studiejaar. Armando heeft een erg druk en gezellig studentenleven. Hij heeft bijvoorbeeld een erg grote vriendengroep waar hij veel leuke dingen mee doet. Ook heeft hij een vriendin en een hele hechte familie. Familie en vrienden zijn voor Armando erg belangrijk.


Inkomsten en uitgaven
Om al die leuke dingen met vrienden en familie te doen heeft Armando natuurlijk wel geld nodig. Zijn maandelijkse inkomsten haalt Armando uit het salaris van zijn bijbaantje en uit zijn studiefinanciering. Armando verdient ongeveer 300 euro per maand. “Minimaal één dag in de week ben ik werkzaam bij Noviprint en daarnaast krijg ik maandelijks mijn studiefinanciering. Ik heb het geluk dat mijn ouders mijn schoolgeld betalen. Zo blijft er toch nog iets over om leuke dingen van te doen!”

“Ik heb geen vaste lasten per maand. Mijn maandelijkse uitgaven zijn puur voor mezelf. Ik ga bijvoorbeeld vaak uiteten met mijn vriendin en doe veel leuke dingen met vrienden. Doordat ik verder geen vaste lasten heb hoef ik ook geen geld bij te lenen.” vertelt Armando over zijn uitgaven.


Thuis
Armando woont nog bij zijn ouders. “Op dit moment heb ik het thuis nog erg naar mijn zin. Ik heb een hechte familie en kan het ook erg goed vinden met mijn twee broertjes. Thuis wonen is voor mij nu nog de beste optie. Ik heb ook nog geen geld om uit huis te gaan. Als ik straks klaar ben met mijn studie wil ik wel het huis uit.”


Tips
Armando heeft voor alle studenten nog wat tips om goed rond te komen met het geld per maand. “Sla een weekendje stappen over en vier het weekend gewoon bij één van je vrienden thuis. Je hoeft niet altijd weg te gaan om het leuk te hebben. Feestjes  of avondjes thuis zijn vaak net zo leuk en kosten veel minder geld!”

Ook vertelt Armando: “Probeer zo min mogelijk bij te lenen. Maak de juiste keuzes. Leen alleen geld als het echt nodig is. Uiteindelijk moet je het toch allemaal terug betalen.”