4.678 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Student tijdens crisis: Bianca bezuinigt op kleding

Maandag 14 april 2014 - Sanne Hofman

De economische crisis is nog steeds niet voorbij en iedereen merkt hier wel iets van. Ook studenten dus! In de rubriek ‘Student tijdens crisis’ interviewen wij steeds een student over zijn of haar inkomsten en uitgaven. Moeten studenten veel inleveren in deze tijd? Of geven zij nog steeds veel geld uit in hun vrije tijd? Kortom: hoe gaan studenten met hun geld om? Deze week vertelt Bianca hoe zij de crisis overleeft.

Bianca is een vrolijke, 22 jarige studente uit Dordrecht. Ze zit in haar laatste jaar van de opleiding Small Business en Retail Management aan hogeschool Avans in Breda. Bianca leert hard voor haar studie en op dit moment is zij bezig met afstuderen. Voor haar afstudeeropdracht loopt zij stage bij een groot vleesproductiebedrijf en doet zij onderzoek naar de ontwikkelingen op de markt.


Inkomsten en uitgaven
Bianca heeft verschillende inkomsten per maand. “Per maand komt er zo’n 700 euro binnen. Ik krijg salaris van mijn bijbaantje en stagevergoeding. Ik heb dit geld hard nodig want ik heb ook erg veel uitgaven en vaste lasten per maand! Gelukkig hoef ik geen geld bij te lenen.” vertelt Bianca.

Bianca heeft een erg druk en leuk studentenleven. Ze heeft veel vriendinnen waar zij leuke dingen mee doet en ze woont sinds een jaar samen met haar vriend. “Ik heb best veel vaste lasten per maand. Denk bijvoorbeeld aan mijn telefoonrekening, de zorgverzekering, school, mijn sportschoolabonnement en het geld voor de boodschappen. Daarnaast geef ik natuurlijk ook geld uit om wat leuke dingen te doen. Ik hou er bijvoorbeeld van om gezellig wat te gaan eten met vrienden en familie en om te shoppen met mijn vriendinnen.” vertelt Bianca over haar maandelijkse uitgaven.


Kleding
Bianca moet in deze tijd soms ook wat bezuinigen. “Als ik merk dat er dure maanden aankomen moet ik bezuinigen. Helaas bezuinig ik meestal op kleding. In dure tijden ga ik veel minder shoppen met vriendinnen, erg jammer maar het is niet anders!” vertelt Bianca over haar bezuinigingen.


Sparen
Bianca probeert elke maand iets opzij te leggen. Sparen is volgens haar erg belangrijk maar soms komt het niet echt uit. Bianca wil wel iedereen nog een tip meegeven om goed met geld om te gaan. “Probeer elke maand iets opzij te leggen. Soms heb je opeens te maken met uitgaven waar je niet op had gerekend. Zorg dus altijd dat je een soort van spaarpotje klaar hebt staan voor deze onverwachte kosten.”