4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Student tijdens crisis: Laura koopt geen onnodige spullen

Maandag 17 maart 2014 - Sanne Hofman

De economische crisis is nog steeds niet voorbij en iedereen merkt hier wel iets van. Ook studenten dus! In de rubriek ‘Student tijdens crisis’ interviewen wij steeds een student over zijn of haar inkomsten en uitgaven. Moeten studenten veel inleveren in deze tijd? Of geven zij nog steeds veel geld uit in hun vrije tijd? Kortom: hoe gaan studenten met hun geld om? Deze week vertelt Laura hoe zij de crisis overleeft.

Laura is een 19 jarige, gemotiveerde studente. Ze doet de opleiding PABO op hogeschool Inholland op de locatie Dordrecht. Op dit moment zit Laura in haar tweede leerjaar. Ze heeft naast haar studie een bijbaantje in het bejaardentehuis, ze loopt stage en ze doet erg veel leuke dingen met haar vriend, vriendinnen en familie.


Inkomsten en uitgaven
Laura heeft een erg druk leven. Ze doet veel om een extra centje bij te verdienen voor de leuke dingen die zij met haar vriend en vriendinnen wilt doen en ze besteedt ook veel aandacht aan school. Laura is erg serieus en gemotiveerd! Over haar maandelijkse inkomsten vertelt Laura: “Ik verdien gemiddeld maandelijks 300 euro per maand. Vaak werk ik ook wel eens extra diensten en dan is het wel eens zo dat ik 500 euro in de maand verdien. Dit krijg ik door mijn bijbaantje in het bejaardentehuis. Ik heb geen lening. Inkomsten haal ik puur uit mijn bijbaantje.”Laura heeft geen vaste werktijden. Ze probeert zoveel mogelijk te werken en zoveel mogelijk bij te verdienen.

Laura heeft geen vaste uitgaven per maand. Ze weet ook niet precies waar ze haar geld aan uitgeeft. Het kan per maand heel erg verschillen wat Laura koopt en doet. “Het is verschillend wat ik per maand uitgeef. De ene maand koop ik meer kleding dan de ander. Ik kan dus niet specifiek aangeven wat mijn maandelijkse uitgaven zijn. Ik heb gelukkig nog geen vaste lasten per maand.”


Sparen en bezuinigen
Laura is niet bewust bezig met sparen. Doordat zij nog thuis woont heeft zij wel de gelegenheid om geld opzij te zetten voor later. Ze heeft daardoor immers nog geen vaste lasten zoals huur. “Ik ben nog thuiswonend en dit doe ik inderdaad bewust. Ik zit nog op school en krijg maandelijks te weinig geld binnen om op mezelf te kunnen wonen. Ook kan ik door thuis te wonen veel meer sparen voor wanneer het nodig is.”

Ook met bezuinigen is Laura niet bewust bezig. Tijdens de crisis probeert zij gewoon goed op haar geld te letten. “Ik ben niet echt aan het bezuinigen, maar ik probeer geen onnodige dingen te kopen die ik eigenlijk niet nodig heb.”


Tip
De tip die Laura aan iedereen wilt meegeven luidt dan ook: “Probeer geen onnodige dingen te kopen en geef niet meer uit dan dat je binnen krijgt!”