4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Student tijdens crisis: Sanne geniet van het studentenleven!

Woensdag 5 maart 2014 - Sanne Hofman

De economische crisis is nog steeds niet voorbij en iedereen merkt hier wel iets van. Ook studenten dus! In de rubriek ‘Student tijdens crisis’ interviewen wij steeds een student over zijn of haar inkomsten en uitgaven. Moeten studenten veel inleveren in deze tijd? Of geven zij nog steeds veel geld uit in hun vrije tijd? Kortom: hoe gaan studenten met hun geld om. Deze week vertelt Sanne hoe zij de crisis overleeft.

Sanne is 21 jaar en studeert communicatie aan hogeschool Inholland in Rotterdam. Zij zit op dit moment in haar derde jaar en loopt stage. Naast school en stage heeft zij ook nog een bijbaantje. Elke zaterdag werkt zij in een winkel om toch nog iets bij te verdienen. Dat is ook wel nodig want het studentenleven van Sanne bestaat uit gezelligheid en veel leuke dingen doen met vrienden en vriendinnen.


Inkomsten en uitgaven
De inkomsten van Sanne zijn ongeveer 600 euro per maand. Sanne leent niks extra bij. “Ik krijg maandelijks studiefinanciering, stagevergoeding en het salaris van mijn bijbaantje. Doordat ik een bijbaantje heb, moet ik een deel van mijn stagevergoeding aan de belasting betalen. Gelukkig kan ik een groot deel hiervan volgend jaar terug vragen. Eigenlijk is het dus gewoon een soort van sparen!”

Sanne heeft niet erg veel vaste lasten per maand. “Ik heb het geluk dat mijn ouders mijn zorgverzekering betalen. Elke maand stort ik daarom mijn zorgtoeslag naar mijn ouders. Vaste lasten die ik wel heb per maand zijn mijn telefoonrekening, de verzekering van mijn auto en wegenbelasting. Eigenlijk alleen maar luxe lasten dus!”

Waar Sanne vooral haar geld aan uitgeeft zijn leuke dingen zoals uitgaan, winkelen en uiteten gaan. “Ik ga vaak op stap met mijn vriendinnen, zulke dagen en avonden kosten achteraf nog best veel geld. Ook vind ik het leuk om cadeautjes te kopen en ga vaak uiteten met mijn vriend.”


Sparen
Naast alle leuke dingen blijft er voor Sanne ook nog wat ruimte over om te sparen. “Ik probeer elke maand minimaal 100 euro te sparen. Het ligt er een beetje aan hoe duur de maand is en hoeveel ik heb kunnen werken. Ik spaar voor de toekomst en voor vakanties. Doordat ik nog thuis woon heb ik juist in deze tijd de mogelijkheid om te sparen. Ik heb bijna geen vaste lasten per maand.”

Echt bezuinigen doet Sanne niet. “Ik doe erg veel leuke dingen met vrienden en vriendinnen. Deze dingen kan ik ook gewoon blijven doen. Wel merk ik aan het eind van elke maand dat mijn geld alweer op is. De laatste week doe ik dus vaak wat minder dan de eerste weken!”


Tip
Een tip die Sanne iedereen nog wilt meegeven is: “Probeer elke maand iets te sparen. Zo zorg je dat je een soort reservepotje hebt en kun je als je een wat duurdere maand hebt toch alles betalen.”