4.694 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Student tijdens crisis: Sharon Kardjo

Donderdag 3 oktober 2013 - Sharon Kardjo

Het is weer tijd voor een nieuw artikel in de rubriek ‘Student tijdens crisis’. Studenten hebben het ook zwaar tijdens de crisis en dat is niet altijd even makkelijk. In deze rubriek vertellen studenten aan ons hoe zij de crisis overleven en gaan wij het over de inkomsten en uitgaven hebben. Deze week ben ik zelf aan de beurt.

Ik ben Sharon Kardjo, 20 jaar oud en kom uit Gouda. Ik studeer Communicatie aan Hogeschool Rotterdam en zit in mijn derde jaar. Ik loop momenteel stage bij Melon Media en dat is het bedrijf achter o.a. Zoekbijbaan.nl. Het leek mij wel een leuk idee om zelf mijn verhaal te vertellen in deze rubriek aangezien ik zelf ook student ben en op mijn geld moet letten.

Inkomsten en uitgaven
Op dit moment liggen mijn inkomsten ongeveer rond de 500 euro per maand. Ik kom aan dit bedrag door stage, werk, studiefinanciering en zorgtoeslag. Eigenlijk een prima bedrag voor een student die niet echt vaste lasten heeft. Het enige wat ik iedere maand betaal dat is mijn telefoonrekening. Dit is 60 euro per maand en dat is redelijk veel, aangezien ik niet echt gebruik maak van de diensten die mijn mobiele abonnement biedt. Ik wilde gewoon graag een mooie telefoon en dit was het goedkoopste abonnement, dus ik dacht waarom niet?. Voor de rest gaat mijn geld op aan shoppen. Ik heb een echte schoenentik en ik moet iedere maand minimaal 1 paar nieuwe schoenen hebben. Ik vind het ook leuk en belangrijk om leuke dingen te doen met vriendinnen en mijn geld besteed ik dan ook zeker aan lekkere etentjes en bioscoopbezoekjes. Veel studenten geven hun geld uit aan uitgaan, maar ik vind dit een beetje zonde. Ik vind het lekker om af en toe een drankje te drinken op het terras, maar drankjes in grote discotheken en op festivals vind ik erg duur. Eens in de zoveel tijd ga ik wel een keer naar een groot feest of festival en denk ik niet aan mijn geld, want je moet als student ook kunnen genieten. We leven natuurlijk wel in tijden van crisis en ik vind het wel belangrijk dat ik elke maand een vast bedrag aan de kant zet. Sinds kort ben ik ermee begonnen en ik moet zeggen dat het prima gaat. Ik zet elke maand minimaal 100 euro op mijn spaarrekening en dit doe ik voor onvoorziene uitgaven.

Wonen
Ik woon samen met mijn ouders in Gouda en heb helemaal niks te klagen thuis. Ik ben nog van plan om een aantal jaartjes thuis te blijven wonen, omdat dit qua geld goed uitkomt. Mijn ouders betalen mijn studie en zorgverzekering en dit komt voor mij natuurlijk heel goed uit. Ik ben nu nog student en heb een bijbaantje bij de Shoeby. Dit is natuurlijk geen vetpot, maar daar kan ik wel leuke dingen van doen. Af en toe geven mijn ouders ook wat geld als ik even niet uitkom. Ik vind het erg gezellig thuis en zou het mij nu nog niet kunnen voorstellen om zonder mijn ouders te wonen. Bovendien kan ik mij nu extra focussen op school, omdat ik geen geldzorgen heb. Na mijn studie ga ik hard op zoek naar een fulltime baan en als ik genoeg gespaard heb ga ik op mezelf wonen.

Tips
Ik vind het erg leuk om tips van andere studenten te lezen en wil jullie zelf als tip meegeven dat je echt zo lang mogelijk lekker thuis moet blijven wonen. Het scheelt je echt veel geld als jij gewoon lekker kunt eten wat je ouders koken en zelf geen boodschappen hoeft te betalen. Verder wil ik ook iedere student meegeven dat sparen echt belangrijk is. Het maakt niet uit hoeveel je spaart, als je maar iets spaart. Leg gewoon elke maand een vast bedrag aan de kant en het hoeft geen 200 euro te zijn, 50 euro is namelijk ook al goed. Als je over een tijdje op je spaarrekening kijkt dan heb je toch een mooi bedrag bij elkaar.