4.694 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Student tijdens crisis: Shelina woont al een tijdje op haarzelf

Maandag 12 mei 2014 - Sanne Hofman

De economische crisis is nog steeds niet voorbij en iedereen merkt hier wel iets van. Ook studenten dus! In de rubriek ‘Student tijdens crisis’ interviewen wij steeds een student over zijn of haar inkomsten en uitgaven. Moeten studenten veel inleveren in deze tijd? Of geven zij nog steeds veel geld uit in hun vrije tijd? Kortom: hoe gaan studenten met hun geld om? Deze week vertelt Shelina hoe zij de crisis overleeft.

Shelina is een 20 jarige studente. Ze doet de opleiding MBO verpleegkunde niveau 4 en zit op dit moment in haar tweede studiejaar. Voor haar studie loopt Shelina veel stage en tussendoor leert zij veel op school. Tussen al het stagelopen en leren door doet zij ook nog veel leuke dingen met haar vriendinnen en haar vriend. Shelina heeft dus een druk maar leuk studentenleven!


Eigen huisje
Shelina woont al ongeveer 2 jaar op haarzelf. Ze heeft hier bewust voor gekozen. “Ik vind het heerlijk om mijn eigen huisje en mijn eigen spullen te hebben. Ook ben ik door het op mezelf wonen erg zelfstandig geworden. Ik kan goed voor mezelf zorgen en dat is een fijn gevoel. Ik voel me niet vaak alleen want ik heb altijd wel vriendinnen en familie om mij heen. Ook ben ik vaak bij mijn vriend thuis. Ik heb ook een huisdier, een katje. Hij heet Beer en is nu één jaar oud. Beer zorgt voor veel gezelligheid.” vertelt Shelina over haar ervaringen van het op haarzelf wonen.


Inkomsten en uitgaven
Het hebben van een eigen huisje brengt natuurlijk ook veel kosten met zich mee. Shelina vertelt over haar maandelijkse uitgaven. “Maandelijks heb ik huurkosten, kosten voor mijn zorgverzekering, kosten voor school, kosten voor verzekeringen, ik moet de boodschappen betalen, ook moet ik maandelijks UPC, Eneco en mijn telefoonrekening betalen. Naast al deze vaste lasten per maand vind ik het ook leuk om soms uit te gaan en lekker te shoppen met vriendinnen. Dit doe ik niet te vaak want dan wordt het allemaal wel heel erg duur.”

Gelukkig heeft Shelina ook wat vaste inkomsten per maand om al deze lasten te kunnen betalen. “Maandelijks krijg ik zorgtoeslag, huurtoeslag, stagevergoeding en studiefinanciering binnen. Mijn ouders zijn gescheiden en mijn vader betaalt maandelijks alimentatie. Die krijg ik gelukkig ook. Naast dit alles schiet mijn moeder ook wel eens bij. Vaak geeft zij maandelijks een bijdrage. Hierdoor hoef ik gelukkig niets bij te lenen.” aldus Shelina.


Bezuinigen en sparen
Shelina hoeft niet erg veel te bezuinigen in deze tijd. “Ik let gewoon heel erg op wat ik allemaal uitgeef. Ik probeer minder uit te gaan en minder te shoppen. Ik probeer zo min mogelijk onnodige kleding te kopen en als ik uitga zorg ik er altijd voor dat ik een vast bedrag pin en meeneem. Mijn bankpas laat ik thuis. Zo voorkom ik dat ik teveel ga uitgeven.” vertelt Shelina over haar bezuinigingen.

Shelina heeft niet echt de mogelijkheid om veel te sparen. “Het geld wat ik gespaard had heb ik uitgegeven aan mijn huisje en de inrichting. Ik probeer nu weer elke maand iets opzij te zetten als dat lukt. Alles wat ik per maand overhoud spaar ik voor later.”