4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Studenten gaan voor auto

Maandag 17 december 2012 - Merely van der Drift

Vanaf 1 januari vervalt het gratis OV voor de langstudeerders. Vanaf die datum moeten ze hun reiskosten weer zelf gaan betalen. Naar verwachting gaat een groot deel van deze studenten voortaan met de auto naar hun werk.

Had je voorheen nog zeven jaar recht op een gratis OV, sinds kort is dit teruggedraaid tot vijf jaar. Je mag dus één jaar langer over je studie doen, daarna moet je je eigen reiskosten gaan betalen. Er zijn hier verdeelde meningen over. Er moet bezuinigd worden, dat is dan ook de aanzet geweest tot dit plan. Tegenstanders vinden dat de regering dit alleen voor studenten moet invoeren die nu pas beginnen met hun studie. Er zijn namelijk veel studenten die uit zichzelf, of genoodzaakt ver weg van hun huis studeren. Met Ov-vergoeding is het nog te doen, maar zodra ze het zelf moeten betalen lopen de kosten hoog op. Het is daarnaast niet makkelijk om zomaar een kamer te bemachtigen.

Een ander punt is dat er hierdoor langere files komen. Elke dag staan er al tientallen files, vaak op dezelfde plekken. In Nederland zijn er gemiddeld zo’n 70.000 langstudeerders. Als 80 procent hiervan met de auto komt, wordt het nog drukker. Ook moeten we naar de toekomst kijken. De gratis ov-chipkaart wordt helemaal afgeschaft. Er zijn nog 10 keer zoveel studenten als langstudeerders, laat staan als zij allemaal met de auto komen. Natuurlijk heeft niet iedereen hier geld voor, maar een groot deel is uiteindelijk toch goedkoper uit wanneer ze een auto kopen. Dat is immers een investering. Kan de overheid mooi nog 100 nieuwe wegen aanleggen. Nu ze toch bezig zijn.

Bron: metronieuws.nl