3.190 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Studenten hebben hoop: er is een kans dat de basisbeurs weer terugkeert

Woensdag 16 augustus 2017 - Gast

Tot grote teleurstelling van veel studenten werd in 2015 de basisbeurs voor hbo- en wo-studenten afgeschaft. In plaats daarvan kwam het studievoorschot, een lening die studenten na de studie moeten terugbetalen. Het studiefinancieringsstelsel wordt daarom tegenwoordig ook wel het leenstelsel genoemd. Goed nieuws! Er is een kans dat de basisbeurs voor studenten weer terugkeert.Invoering leenstelsel

Er is veel ophef geweest over de invoering van het leenstelsel. Maar toch werd dit wetsvoorstel door de Eerste en Tweede kamer aangenomen. Veel studentenorganisaties willen dat de basisbeurs weer wordt ingevoerd. Zo ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Rhea van der Dong, voorzitter van het ISO zei onlangs tegen het Algemeen Dagblad: “We waren, zijn en blijven tegen het leenstelsel. Onze hoop is dat de basisbeurs terugkeert.”

Nu twee tegen twee

En deze hoop is niet helemaal onrealistisch. Bij de eerste formatiepoging zaten er nog drie voorstanders van het leenstelsel aan tafel. Namelijk de VVD, D66 en GroenLinks. Het CDA was de enige tegenstander. Bij de tweede formatiepoging (VVD, D66, ChristenUnie en CDA) is het twee tegen twee. Ook de ChristenUnie wil namelijk van het leenstelsel af.

Tegenstanders leenstelsel

De ChristenUnie is van mening dat het leenstelsel ervoor zorgt dat jongeren ongelijke kansen krijgen; jongeren met rijke ouders kunnen veel makkelijker gaan studeren dan jongeren met ouders die het wat minder breed hebben. Daarnaast is de partij bang dat jongeren door deze regeling makkelijker geld lenen en snel in de schulden komen. Ook het CDA geeft in hun verkiezingsprogramma aan het zorgelijk te vinden dat de studielening voor sommige studenten een drempel vormt om te gaan studeren. De meeste studenten verdienen met een bijbaan namelijk niet genoeg om rond te kunnen komen én hun studie te kunnen betalen.

Mogelijke wijziging studentenreisproduct

Als er wordt besloten de basisbeurs weer in te voeren, zal er op andere zaken bespaard moeten worden. Het geld dat vrijkwam door het leenstelsel, wordt nu namelijk geïnvesteerd in de kwaliteit van het onderwijs. Als het aan het CDA ligt, wordt er ingeleverd op het studentenreisproduct. De partij stelt voor studenten alleen van hun woonplaats naar de school waaraan zij studeren vrij te laten reizen. Studenten kunnen nu nog door het hele land gratis reizen met het openbaar vervoer.

Voorstanders studielening

De VDD en D66 zijn nog steeds voorstanders van het leenstelsel. Deze partijen waren allebei medeverantwoordelijk voor de afschaffing van de basisbeurs. De invoering van het leenstelsel bespaart de overheid per jaar zo’n 900 miljoen euro. En dat is niet niks. Of de basisbeurs écht terugkeert is dus nog niet duidelijk. “Wij houden ons hart vast voor Rutte III. De partijen hebben grote beloftes gedaan, vooral D66 wil veel doen aan de kwaliteit van het onderwijs. We hopen dat de partijen die toezeggingen nakomen,” zegt Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de LSVb.