4.694 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Studenten werken meestal in de horeca of in een winkel

Woensdag 12 februari 2014 - Sanne Hofman

Er zijn veel studenten die naast hun studie een bijbaantje hebben. Het CBS onderzoekt elk jaar weer hoeveel studenten een bijbaan hebben, hoeveel zij werken en wat zij verdienen. Uit de resultaten van het CBS komt onder andere naar voor dat de meeste studenten werkzaam zijn in de horeca of in een winkel.

Naast hun studie werken studenten gemiddeld 1 2 dagen per week. Daarmee verdienen zij gemiddeld 440 euro bruto per maand. In 2012 werkte zestien procent van de werkende studenten achter de bar of als kelner. Vijftien procent van de werkende studenten was werkzaam als verkoopmedewerker in een winkel.


HBO’ers
Uit de cijfers van 2012 was te zien dat ruim vier op de vijf HBO’ers werkzaam was. HBO’ers hadden ook vaker inkomen uit arbeid dan wo’ers. In 2012 had 88 procent van de HBO’ers een bijbaan, tegenover 75 procent van de wo’ers. Ook waren de maandelijkse inkomens van de HBO’ers gemiddeld 90 euro hoger dan de inkomens van de werkende wo’ers. HBO’ers verdienden gemiddeld 470 euro per maand, de wo’ers gemiddeld 380 euro. Dit kan komen doordat HBO’ers meer dagen werken dan mensen van de universiteit.


Flexibele banen
Bij de bijbaantjes van de studenten gaat het in de meeste gevallen om een flexibele baan. Slechts een kwart van de werkende studenten heeft een vast contract.


Bron: CBS en beurs.nl