4.251 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Studiefinanciering weg, leenstelsel als vervanging

Woensdag 3 oktober 2012 - Merely van der Drift

Het geluk van de studenten kon deze week niet op. Overal wordt je platgegooid met het goede nieuws dat de langstudeerboete toch nog is afgeschaft. De Landelijke Studenten Vakbond vindt nu dat studenten die zich niet hebben ingeschreven vanwege de boete, alsnog een kans moeten krijgen.

De officiŽle inschrijving was gesloten op 1 oktober. Precies dezelfde datum als bekend werd dat de langstudeerboete van tafel werd geveegd. Veel studenten hebben zich niet ingeschreven, omdat ze dan die boete moesten betalen. Uiteindelijk hoeven ze die nu niet te betalen, maar nu moeten ze weer een jaar of halfjaar wachten om zich in te schrijven. De LSVb heeft dit verzoek nu ingediend en het ministerie van Onderwijs heeft besloten erover in beraad te gaan.

Naast de langstudeerboete willen de VVD en de PVDA ook de studiefinanciering afschaffen. In plaats daarvan komt er een sociaal leenstelsel. Hoewel de studenten allemaal blij zijn met de afschaffing van de langstudeerboete, betwijfelen de technische studenten de verandering van studiefinanciering naar sociaal leenstelsel. Dit leenstelsel komt minder aantrekkelijk over tegenover aankomende studenten. De technische studenten zijn nu bang dat een groot deel afhaakt van de studie en het aantal studenten sterk achteruitgaat. De studielast van deze studie is namelijk groter dan bij andere studies. Deze studenten doen er gemiddeld langer over en hebben dus ook hogere kosten. Zij hebben nu een verzoek ingediend om een jaar langer te mogen studeren.

Bron: ††† nu.nl
††††††††††††† scienceguide.nl