4.056 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Te weinig studentenkamers gebouwd

Maandag 9 september 2013 - Sharon Kardjo

In plaats van de in 2011 afgesproken 30.000 studentenkamers die gebouwd zouden worden, worden er nu tot 2016 slechts 21.000 gebouwd. De bouw van de kamers loopt flink achter op planning. Dit blijkt uit een inventarisatie van de LSVb.

Binnen twee jaar zijn er 7.000 woningen gebouwd en op dit moment zijn er 3.000 in  aanbouw. Er staan verder nog 3.600 woningen op de planning, maar dit gaat lang duren. Het is al te weinig en het kost ook nog eens veel geld voordat de geplande woningen daadwerkelijk worden opgeleverd.

Directeur Vincent Buitenhuis van Studentenhuisvesting Kences bevestigt dat er te weinig woningen worden gepland. De reden hiervoor is de onzekerheid over huurinkomsten die afgelopen jaar is ontstaan, nadat de nieuwe kabinetsplannen bekend werden.

Er moet nu een inhaalslag gemaakt worden zegt meneer Buitenhuis. De gemiddelde productietijd van een studentenkamer duurt tussen de twee en vier jaar, dus huisvesters moeten de komende maanden beginnen aan de bouw van nog een paar duizend studentenkamers.

De situatie verschilt ook sterk per stad. Uit onderzoek is gebleken dat bijvoorbeeld in de steden Enschede en Tilburg geen gebrek is aan studentenkamers, terwijl Amsterdam en Utrecht hele lange wachtlijsten hebben. In Enschede en Tilburg is echter wel een grote vraag naar woonruimte met eigen keuken en douche.

Bron: Telegraaf