4.743 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Tijd van gezelligheid

Donderdag 13 december 2012 - Merely van der Drift

It’s the most wonderful time of the year. We hebben sinterklaas weer uitgezwaaid naar Spanje en het is tijd om de andere baardmans te verwelkomen. Kerst komt weer in de buurt en voorbereidingen voor een geweldige paar dagen worden getroffen. Hoewel het de dagen van de vrede zijn, gaan er wel aardig wat irritaties aan vooraf. Reisgraag.nl heeft de kerstgedachte even op een rij gezet.

De allerergste irritatie is, natuurlijk, de kerstmuziek. 26,2 procent wordt hier gek van en dan vooral de mannen. Hoewel ik er zelf een groot fan van bent, gaat het mij tegen de tijd dat het echt kerst is ook vervelen. ‘All I want for Christmas’ trek ik nog net, ‘Last Christmas’ van Wham! Kan ik echt niet meer aanhoren. Begin je spontaan te huilen als je kerstmuziek hoort? Dan kan je de komende tijd de radiozenders beter vermijden en dan vooral Sky Radio. Die houdt er nogal van. Ook de Kerstman in het winkelcentrum (18,3%) en het versturen van kerstkaarten (14,4%) staan bovenaan de grootste irritaties. Ik zag bij een kennis op Facebook staan dat zij het geld wat ze normaal uitgaf aan kerstkaarten, nu doneert aan het goede doel. Wie geniet er tegenwoordig nog van de kaarten? Kan je het beter geven aan mensen die het echt nodig hebben.

Bij kerst horen cadeaus. Toch hechten oudere mensen hier minder waarde aan dan jongeren. 46,5 procent vindt dat het niet perse hoeft. Terwijl 47,1 procent van de 16-jarigen niet zonder cadeaus kunnen, hoeft het allemaal niet zo erg voor 42,60 procent van de 36 t/m 50-jarigen. Het is immers ook een rib uit je lijf. Voor je tante, oma, achternichtje, schoonvader en zus cadeaus kopen gaat je niet in de koude kleren zitten. Desondanks besteed 17,8 procent boven de 50 euro. Ook dit verschilt weer per leeftijd. Verrassend genoeg besteden de jongeren gemiddeld 0 tot 50 euro, terwijl de 65+’ers sneller er voor kiezen om niks uit te geven. Het zal de crisis wel zijn.

Ondanks alle irritaties associeert bijna 50 procent Kerst met gezelligheid. Bij kerst denkt de jeugd aan de Kerstman en de oude takken denken aan het eeuwige kerstverhaal van jezus. Toch geeft meer dan driekwart de voorkeur aan Kerst boven Sinterklaas. Het blijft toch meer een feest voor alle leeftijden wat vooral in het teken staat van eten, cadeaus en veel familie. Niet getreurd, over 12 dagen is het zover! Als we alle wereldrampen hebben overleefd.

Wil je meer weten over dit onderzoek en ben je benieuwd wat ze nog meer onderzocht hebben? Kijk dan voor de uitgebreide resultaten op: http://www.reisgraag.nl/onderzoek/kerstmuziek-is-de-grootste-irritatiebron-tijdens-kerst

Bron: reisgraag.nl