4.732 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Tijd voor actie tegen discriminatie

Donderdag 18 februari 2016 - Gianna

Er is nog steeds sprake van discriminatie als het gaat om het uitnodigen van allochtonen voor sollicitatiegesprekken. De reden hiervan is de afkomst en het hebben van een buitenlandse achternaam.

Dit moet eens een keer afgelopen zijn laten de politieke partijen PvdA, SP, CDA en D66 weten na het inzien van verontrustende rapporten. Het is tijd voor actie. De partijen hebben ook hun meningen over deze kwestie. Zo laat Roos Vermeij van de PvdA weten dat het niet meer zo kan dat mensen worden beoordeeld op hun achternaam. Sadet Karabulut van de SP vindt dat het kabinet alles wilt aanpakken behalve discriminatie. D66’er Steven van Weyenberg merkt op dat er door discriminatie een groeiende ongelijkheid ontstaat in de samenleving. Pieter Heerma van CDA vindt dat discriminatie gewoon echt een probleem is.

Er gaat ook een debat plaatsvinden over een onderzoek dat is uitgevoerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau naar de discriminatie bij Haagse allochtonen. Hieruit bleek dat Nederlanders met een Hindoestaanse en Marokkaanse achtergrond veel minder kans hadden bij sollicitaties dan de autochtonen die solliciteerden.

Trainingen zouden een oplossing moeten zijn om bedrijven meer bewust te maken van deze kwestie. Ook moet er gewoon veel harder worden opgetreden wanneer er discriminatie incident voorvalt.

Echter is het aantonen van discriminatie lastig, omdat er niet altijd bewijs is. Wanneer een sollicitant geen e-mails als bewijs heeft, is het lastig om discriminatie aan te kunnen tonen. Daardoor wordt de bewijslast te ingewikkeld en dit moet ook veranderen.

Het College van de Rechten voor de Mens moet meer bij dit soort zaken betrokken worden. Als het college een uitspraak zou doen, kunnen bedrijven echt worden uitgesloten van overheidsopdrachten wanneer er sprake is van discriminatie. De arbeidsinspectie zou zich ook niet alleen op het discriminatie beleid moeten richten, maar ook op individuele gevallen.

De uitspraken over minder-minder-Marokkanen en de vluchtelingenkwestie zorgen ook voor een negatief klimaat. Van Weyenberg laat weten dat hij toch optimistisch probeert te blijven ondanks het negatieve klimaat. Hij hoopt dat Nederlanders met een andere afkomst positief blijven en aangifte doen bij het College van de Rechten voor de Mensen wanneer ze te maken krijgen met discriminatie bij sollicitaties.

Bron: nu.nl