4.678 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Vakkenvullende tiener verdient meer dan volwassen horecapersoneel

Dinsdag 6 mei 2014 - Sanne Hofman

Horecamedewerkers verdienen gemiddeld het laagste loon van alle werknemers in Nederland. Het maakt daarbij niet uit of zij wel of geen diploma hebben. De vakbond van horecamedewerkers, FNV Horeca, meldt dat horecapersoneel zelfs een veel lager inkomen heeft dan schoonmakers, caissières en vakkenvullers.

Uit cijfers van de vakbond blijkt dat ongediplomeerde horecamedewerkers gemiddeld een bruto uurloon van 8,57 euro verdienen. Gediplomeerde horecamedewerkers verdienen gemiddeld een bruto uurloon van 9,41 euro. Deze uurlonen liggen bijvoorbeeld veel lager dan de gemiddelde uurlonen van een tankstation medewerker (9,70 euro per uur) en een vakkenvuller (10,70 euro per uur). Schoonmakers verdienen ook een gemiddeld bruto uurloon van 10,70 euro. Zij staken momenteel voor betere arbeidsvoorwaarden en een gemiddeld hoger uurloon.


Verandering
De horecavakbond, FNV Horeca, pleit voor veranderingen in de horecasector en hogere lonen voor het horecapersoneel. “Ook al ben je als werknemer in de horeca het visitekaartje van de zaak, je wordt er veelal beloond met het allerlaagste salaris.” aldus de vakbond.


Onregelmatig werk
Werknemers in de horeca hebben vaak onregelmatige werktijden. Zij werken veel in de avonduren en op ‘vrije’ dagen. Hier worden zijn eigenlijk nooit voor beloond. “Wanneer bovendien wordt gekeken naar het uurloon voor onregelmatig werk op zaterdag of in de avond, dan zijn de verschillen nog groter. Bij overwerk ligt het uurloon voor horecapersoneel soms zelfs vier euro lager dan bij schoonmakers.” aldus de FNV.


Geen collectieve afspraken
De werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weigert collectieve afspraken te maken. Dat stoort de FNV heel erg. Hierdoor is er sinds 1 april 2014 geen cao meer voor de horecasector.

“De FNV vergelijkt appels met peren. Ze vergelijken mensen zonder diploma in de horeca met gediplomeerde werknemers in andere sectoren. Het is ook niet eerlijk dat de vakbond onregelmatigheidstoeslagen vergelijkt met andere bedrijfstypen, omdat die andere bedrijfstypen niet of nauwelijks werken op die uren.” aldus KHN.


Bron: Nederlands Dagblad