3.190 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Van “Yay” maar “Oh nee”

Maandag 5 december 2016 - Angelo

Als de baan van je dromen in werkelijkheid enorm blijkt tegen te vallen, is het verstandig om dit te bespreken met je werkgever om tot een gepaste oplossing te komen.

Toen je de vacature zag, dacht je dat de baan op jouw lijf was geschreven. Niet alleen paste de werkzaamheden precies in jouw straatje, ook de informele stijl van de vacature sprak je enorm aan. Met een ‘big smile’ zat je bij het sollicitatiegesprek waarin het beeld dat je van het bedrijf had verbaal werd bevestigd. Doordat het gesprek een positieve uitkomst had en je het contract in de pocket had, liep je, als een verblijd kind met een gigantische pluche knuffel van de kermis, naar je auto. De volgende week zou het grote avontuur gaan beginnen.

Morgen wordt vast anders

Tijdens je eerst werkdag merk je dat het werk, dat je beloofd is, nog even op zich laat wachten. Jouw taak is daarom om even wat routine klusjes op te lossen. “Ach”, denk je, “Waarschijnlijk willen ze me niet in het diepe gooien”.  Aan het einde van de werkdag vraagt de directeur hoe je de eerste dag hebt beleefd. “Het was erg leuk, ik uit naar morgen”, antwoord je beleefd in de hoop dat morgen anders wordt.

Morgen werd echter niet anders dan gisteren of de dagen en weken die daarop volgden. Je collega’s hebben totaal andere interesses en het werk is in geen enkel opzicht gelijk aan wat er in de vacature stond. Althans, niet zoals jij het had gelezen. Met een andere connotatie sluiten je huidige werkzaamheden namelijk perfect aan op het beschreven profiel.

De beoordeling

Na een aantal maanden is het dan tijd voor jouw functioneringsgesprek. De directeur is hierbij enorm positief over jou en overdondert je zelfs met een heuse salarisverhoging. Verheugd besluit je om door je ontevredenheid heen te bijten. Toch verandert het salaris niets aan de werkzaamheden en jouw steeds minder gemotiveerde instelling. Wat doe je nu? Blijf je ontevreden werkzaam bij het bedrijf of ga je stiekem solliciteren bij andere bedrijven zodat je jouw geluk ergens anders kunt beproeven?

Gelukkig is er ook een derde optie die je wellicht een hoop gedoe bespaart. Indien de baan niet is wat je ervan had verwacht, is het een goed idee om het dialoog aan te gaan met de werkgever. Door het probleem kenbaar te maken, is het mogelijk om er een oplossing voor te vinden. In het ergste geval is de oplossing er niet en moet je alsnog op zoek gaan naar een andere baan. Je huidige werkgever kan hier op deze manier wel rekening mee houden en stapsgewijs een opvolger voor je vinden. Indien het dialoog wel een resultaat oplevert, veranderen de werkzaamheden misschien wel in jouw voordeel waardoor je wel met plezier bij het bedrijf werkzaam kunt zijn. Dat de collega’s andere interesses hebben, is misschien wat lastiger op te lossen. Wat je hierbij kunt doen is simpelweg interesse tonen in deze interesses. Op den duur vind je altijd wel een vlak waarop je gelijkgestemd bent.

Werk is geen hobby

 Iets anders waar je rekening mee moet houden is dat werk niet altijd leuk hoeft te zijn en is. Bij elk wissewasje klagen over je werk is namelijk totaal niet nodig. Aan het einde van de dag brengt het brood op de plank. Het is en blijft werk.

Ben je op dit moment juist op zoek naar een baan? Klik dan hieronder op bijbanen of startersbanen om een leuke en geschikte functie te vinden. Indien de baan niet bevalt, weet je nu wat je moet doen.

Bijbanen

Startersbanen

bron: rtlz.nl