4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Veel schrijffouten op de werkvloer

Woensdag 19 maart 2014 - Sanne Hofman

Taalinstituut Taal in Bedrijf deed onderzoek naar taalfouten op de werkvloer bij Nederlandse bedrijven. Uit het onderzoek kwamen toch wel wat schokkende uitkomsten. Veel Nederlandse werknemers geven aan regelmatig taalfouten op de werkvloer tegen te komen. Ook blijkt dat het maken van fouten op het gebied van taal en spelling één van de grootste ergernisfactoren is bij collega’s.

Voor het onderzoek onderzocht Taal in Bedrijf 525 personen met een HBO opleiding of hoger. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 72 procent van de hoogopgeleide Nederlanders op het werk vaak spelfouten voorbij ziet komen. Vooral fouten met ‘D’tjes en T’tjes’ worden vaak gemaakt en worden gezien als een grote ergernis.

Wat kunnen redenen zijn voor de vele spelfouten van collega’s? De ondervraagden denken het te weten. Volgens hen maakt het veel van de collega’s niet uit of er spelfouten gemaakt worden, er wordt weinig aandacht aan besteed. Ook geven de ondervraagden aan dat ze denken dat de vele fouten komen door de complexiteit van de Nederlandse taal, de slechte kwaliteit van het onderwijs, het regelmatige veranderen van de spelling en grammatica en de grote invloed van straattaal.


Tevreden
Uit het onderzoek blijkt dat veel van de hoogopgeleide Nederlanders erg tevreden zijn over de eigen taalkennis. 52 procent van de ondervraagden geeft in het onderzoek aan zelf foutloos te schrijven. Dit verklaart ook waarom weinig werknemers werk uit handen willen geven. Ze hebben het gevoel dat zij de taal beter beheersen dan de meeste collega’s. Slechts 13 procent van de ondervraagden geeft in het onderzoek aan een collega of zakenpartner te kennen die foutloos kan schrijven.


Ergernissen
Iemand die veel spelfouten maakt op de werkvloer wordt vaak niet serieus genomen. Ruim driekwart van de ondervraagden geeft aan te twijfelen aan een zakelijke relatie als iemand veel schrijffouten maakt.

De top vier van taalergernissen:

-    Fouten met D’tjes en T’tjes
-    Schrijffouten in e-mails, plannen en verslagen
-    Spelfouten in kranten en magazines
-    Fouten in sollicitatiebrieven en cv’s


Verbeteren
De hoogopgeleide Nederlanders geven in het onderzoek aan dat zij vinden dat er meer aandacht aan taal en spelling moet worden besteed op de werkvloer. Ruim 82 procent van de ondervraagden vindt dat de inwoners van ons land de eigen taal beter moeten leren. Zo’n 75 procent van de ondervraagden vindt dat de werkgever een cursus moet aanbieden om de kwaliteit van teksten binnen hun bedrijf te verbeteren.  Van 29 procent van de ondervraagden mag die cursus zelfs verplicht worden.


Bron: Spits