4.056 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Veranderingen bij nieuwe wet werk en zekerheid

Maandag 29 september 2014 - Tara Stokdijk

Per 2015 gaat de nieuwe wet werk en zekerheid in. Er veranderen een aantal zaken op het gebied van verantwoordelijkheid van de werkgever. Deze verantwoordelijkheden zijn ook voor werknemers handig om te weten. Zo weet jij wat je van jouw werkgever mag verwachten en wat jouw rechten zijn.


Vanaf 2015 mag een werkgever bij een tijdelijk contract van maximaal zes maanden geen proeftijd meer toevoegen binnen die periode. Dit mag wel bij bijvoorbeeld een contract van zeven maanden, zo kan jouw werkgever toch proeftijd opnemen.

Bij een tijdelijk contract moet de werkgever volgens de nieuwe wet een maand van te voren aangeven dat de arbeidsovereenkomst eindigt.

Tijdelijke contracten mogen vanaf 2015 geen concurrentiebeding meer bevatten. Dit mag alleen wanneer er sprake is van zwaarwegend bedrijfsbelang.

Werkgevers zijn volgens de nieuwe wet verplicht om scholing aan te bieden aan werknemers wanneer dit noodzakelijk is voor de functie.

Werknemers krijgen vanaf volgend jaar twee weken bedenktijd na het akkoord gaan met een bee´ndigingsovereenkomst. Herroeping mag zonder reden.

De kantonrechtersformule die het eventuele bedrag bepaalde die een werknemer na ontslag meekrijgt wordt vervangen door transitievergoeding. Deze moet bijna altijd meegegeven worden.

Bron: NUzakelijk