4.971 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Vergrootglas op vrijdag: Ontgroeningen bij studentenverenigingen

Vrijdag 6 oktober 2017 - Yvo

In vergrootglas op vrijdag leggen wij van zoekbijbaan.nl elke vrijdag een onderwerp voor studenten onder de loop wat regelmatig in het nieuws is gekomen. Wie zijn de betrokkenen van het probleem, wat is er gebeurd en hoe moet dit verder in de toekomst? Vandaag in vergrootglas op vrijdag, een veel besproken probleem waar niet altijd evenveel duidelijkheid over is, de ontgroeningen van studenten verenigingen.

Jongeren die overlijden door het drinken van 5 liter water, blijvende hersenschade na een intimidatie poging van een ouderejaars of een lijst waarop de vrouwelijke leden worden beoordeeld op de prestaties tussen de lakens. Zo maar een greep uit de incidenten die hebben plaats gevonden bij studentenverenigingen. De studentenverenigingen hebben een zwaar jaar achter de rug maar proberen na de incidenten de draad weer op te pakken en nieuwe leden te werven. Maar zijn de studentenallianties nu echt zo’n gevaar voor de samenleving of zijn het jongeren die zoals de meeste hun jeugd aan het vieren zijn.
 
Een vereniging die regelmatig in het nieuws is gekomen is de vereniging Vindicat uit Groningen. Waar opeenvolgend iemand het ziekenhuis in werd gehoekt en waar de zogenaamde ‘ bangalijst ‘ verscheen. Maar de vereniging heeft van deze misstappen geleerd. Na gesprekken met de universiteit en andere belanghebbende instanties zijn er een aantal nieuwe gedragscodes opgesteld voor de ontgroeningen. Zo is vanaf dit jaar fysiek contact verboden en moeten de studenten bijvoorbeeld minimaal zes uur slaap krijgen. Ook moeten eventuele incidenten direct worden gemeld bij de universiteiten en hogeschool.
 
Machtsstrijd
 
De verlichting of verzwaring van de ontgroeningen wordt vaak gezien als een verkapte machtsstrijd tussen de hogescholen en universiteiten aan de ene kant en de studentenverenigingen aan de andere kant. De scholeninstanties willen laten zien dat zij de baas zijn omdat zonder de beurs van de universiteiten de studentenverenigingen financieel in zwaar weer komen. En de verenigingen willen weer laten zien dat ze ook onafhankelijk zijn door zelf te bepalen hoe ze de ontgroeningen laten verlopen. Deze studentenverenigingen proberen steeds meer de compromis te zoeken aangezien ze wel geld krijgen van de scholen en dit nodig hebben om hun jaarplanning rond te krijgen. 
 
Overdreven
 
Deze incidenten kunnen je bijna niet ontgaan zijn aangezien het nogal breed wordt uitgemeten in de media. Is het niet wat overdreven hoe de media zich intensief bezig blijft houden met incidenten van een groep jongeren die graag hun jeugdigheid willen vieren door af en toe een klein feestje te houden? Daar is zeker iets voor te zeggen, deze incidenten zijn namelijk alles behalve schering en inslag bij de verenigingen. Jarenlang hoorde je niks over incidenten en nu wordt het ineens wel erg breed in de media gebracht. En wat de ontgroeningen betreft is dit een traditie voor de vele studentenverenigingen die ons land rijk is. Evenals het zingen van het Wilhelmus voor een wedstrijd van Oranje of vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Studentenverenigingen zijn zelfs officieel Nederlands cultureel erfgoed. Dus is voor veel media en de politiek de uitspraak ‘’ we zijn allemaal wel eens jong geweest ‘’  niet van toepassing? Natuurlijk kunnen de incidenten die zijn voorgevallen niet voorkomen maar kunnen de studentenverenigingen dit niet intern oplossen? Want het is duidelijk dat de populariteit van de allianties niet daalt door de incidenten.
 
Motivatie
 
Verder zijn er nog meer voordelen aan de zo besproken studentenvereniging. Veel studenten zeggen bijvoorbeeld dat ze door studentenverenigingen juist gemotiveerder worden om het eerste jaar en hun studie te halen. Ze willen namelijk niet weg uit de stad en van de studie waar ze het net zo naar hun zin hebben en waar ze het leuk hebben. Verder leer je er ook erg waardevolle contacten kennen die je in je verdere leven nog kunt gebruiken. En de beste manier om later bij een mooi bedrijf een baan te krijgen is via via. Denk maar eens na over hoeveel politici en belangrijke pionnen in de bedrijfswereld bij een studentenvereniging zaten. 
 
Conclusie
 
Om een directe conclusie te trekken over deze kwestie is je begeven op glad ijs. Aangezien je natuurlijk de incidenten die zijn voorgevallen in het verenigingswezen niet kunt goedkeuren. Maar de machtsstrijd tussen beide partijen zal nog wel even doorgaan. De studentenverenigingen leggen zich niet zonder slag of stoot neer bij de beslissingen die voor ze worden gemaakt. Door in overleg met de scholen zelf de regels van de ontgroeningen al aan te scherpen zetten de verenigingen al een stap richting de compromis aangaande de eerstejaars rituelen. Hierdoor zal de media ook meer sympathie krijgen voor de verenigingen en wellicht de verenigingen positiever in de media brengen. Maar ook al gebeurd dit niet dan is het bewezen dat de populariteit onder de eerstejaars studenten er alles behalve onder door gaat.