4.979 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Vergrootglas op vrijdag: hoe verdien je geld met vloggen?

Vrijdag 3 november 2017 - Yvo

In vergrootglas op vrijdag leggen wij van zoekbijbaan.nl elke vrijdag een onderwerp voor studenten onder de loop wat regelmatig in het nieuws is gekomen. Wie zijn de betrokkenen van het probleem, wat is er gebeurd en hoe moet dit verder in de toekomst? Vandaag in vergrootglas op vrijdag, een vernieuwing binnen het media aanbod dat we onder het vergrootglas leggen. Namelijk hoe verdienen bekende Youtubers geld met hun vlogs?

Op online platforms wordt tegenwoordig een hoop geld verdient en zo dus ook op Youtube. Jongeren die opvallen halen duizenden abonnees op het sociale platform en verdienen daarmee dus ook een leuk zakcentje per video. Maar door geen geld te vragen voor het bekijken van de video’s of door andere zaken van de klant, hoe verdienen deze jongeren dan wel hun geld? En is het wel ethisch verantwoord om over de rug van jongere kijkers van vaak tussen de 10 en 20 jaar je geld te verdienen?
 
Vloggen is een verzamelnaam voor het maken van online content door middel van een video die op een online platform zoals Youtube terecht komt. Jongeren maken deze video’s vanuit het oogpunt om andere jongeren te vermaken en omdat ze het zelf leuk vinden. Maar als je echt groot wordt en veel abonnees krijgt kun je er ook zeker wat geld mee verdienen. 
 
Verdienmodel
 
Wat is dan precies wel het verdienmodel achter deze online content video’s? Dat heeft voornamelijk te maken met reclame.  Als jij namelijk  veel volgers op je Youtube-kanaal hebt dan worden je video’s door een groot bereik gezien. En dan kom je in the picture van merken die zich willen binden aan de jongere doelgroep. Zij benaderen je dan om hun product aan te prijzen of te laten zien in je video’s, en hier staat dan natuurlijk een vergoeding tegenover. Hierdoor kunnen de jongeren een leuk zakcentje verdienen naast het plezier wat ze hebben aan de video’s. Als jij bijvoorbeeld als vlogger een bepaald flesje ice tea in de auto drinkt en je brengt dit in beeld, dan kun je hier al geld voor vragen. Hier kunnen bepaalde management bureaus je mee helpen door de tussenpersoon te zijn tussen jou en deze bedrijven. Hierdoor krijg je dus als het ware je eigen manager. 
 
Unique selling point
 
En als je zelf een carrière in de vlog-industrie ambieert, waar moet je dan zo al op letten om een succesvol Youtuber te zijn zo dat je er wat mee kunt verdienen. Daarbij is het vooral belangrijk om een zogenaamd USP te hebben, een Unique Selling Point. Dit is iets waarmee je opvalt binnen het spectrum aan Youtubers en waarom de kijkers dus juist naar jou vlogs moeten kijken.  Dit kan bijvoorbeeld een zin zijn die je altijd zegt of een bepaalde haardracht of een bepaald concept wat je vaak in je vlogs gebruikt. Als het maar iets is wat aanslaat bij de doelgroep waar jij je op richt. Dit hoeven niet persé jongeren te zijn maar deze groep is wel meer opgegroeid met de online video platforms. 
Dus een poging kun je altijd wagen maar de kans dat je met vloggen daadwerkelijk je brood kunt verdienen is kleiner dan dat je dit kunt met een andere baan. Dus als het nou niet lukt kun je altijd nog kijken naar een leuke bijbaan.