4.979 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Columns

NieuwsberichtenPersberichten


Vergrootglas op vrijdag: jongeren in de politiek

Vrijdag 13 oktober 2017 - Yvo

In vergrootglas op vrijdag leggen wij van zoekbijbaan.nl elke vrijdag een onderwerp voor studenten onder de loop wat regelmatig in het nieuws is gekomen. Wie zijn de betrokkenen van het probleem, wat is er gebeurd en hoe moet dit verder in de toekomst? Deze week in Vergrootglas op vrijdag tackelen wij het gebrek aan jongeren en interesse van jongeren in de politiek.

Een probleem waar veel politici al jaren mee bezig zijn is het feit dat veel jongeren niet veel interesse tonen in de politiek tonen.  Door innovaties en andere ‘hippe’ dingen te gebruiken proberen politici de jongeren niet alleen naar de stembus maar meer te krijgen. Met Jesse Klaver in de politiek is er eindelijk iemand waarmee jongeren zich kunnen identificeren. Een van de redenen waarom zijn partij GroenLinks zoveel stemmen haalde bij de laatste verkiezingen. Maar waarom lukt dit de andere partijen niet? 
 
Jongeren die zich in de politiek verdiepen zien al snel dat het een interessant iets is om je mee bezig te houden. De plannen die worden gemaakt en de debatten zijn leuk en soms zelfs spannend om te zien. Maar de politiek heeft door de jaren heen een vrij stoffig imago op weten te bouwen. 
 
Stemgedrag
 
Het is duidelijk dat niet alle jongeren in Nederland stemmen. Terwijl zij toch de toekomst hebben en daarmee het land echt kunnen beïnvloeden. Jongeren hebben namelijk niet altijd het gevoel dat er naar hen geluisterd wordt in de politiek. Dit kan komen doordat er binnen de politiek weinig leiders zijn waarmee ze zich daadwerkelijk kunnen identificeren. Het aantal jongeren die stemmen is wel aan het groeien maar de politiek wil deze groep uit de samenleving nog meer aan zich binden. Door onder andere campagnes van BNN-presentator Tim Hofman werd dit geprobeerd maar er is toch geen optimale opkomst gehaald.
 
Vernieuwing
 
Uit onderzoek blijkt dat de jongere generatie toe is aan vernieuwing van het huidige stembeleid. Volgens hen mag de hele methodiek op de schop. De jongeren zouden namelijk liever per thema stemmen in plaats van het huidige systeem waarbij je op een partij moet stemmen. Volgens de jongeren zelf krijg je met deze verandering een hoop extra adolescenten naar de stembus. Door onder andere maatschappijleer op de middelbare school worden jongeren wel steeds meer bewust van het politieke systeem in Nederland. 
Maar alle vernieuwingen laten voor alsnog op zich wachten aan het huidige regeerakkoord te zien. Dus is het voor de regering een extra uitdaging om die jongeren wel naar de stembus te trekken.