4.056 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Verschil tussen mannen en vrouwen iets kleiner

Vrijdag 28 februari 2014 - Sanne Hofman

Het is altijd al zo geweest dat mannen meer verdienen dan vrouwen. Nederland kent, vergeleken met andere landen, best een groot inkomensverschil tussen mannen en vrouwen. Het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen is de afgelopen drie jaar echter met drie procent afgenomen!

Internationaal gezien zijn de verschillen in loon in Nederland nog steeds erg groot. Nederlandse vrouwen werken vergeleken met andere landen, weinig. Uit onderzoek van adviesbureau PwC blijkt dat de loonverschillen tussen mannen en vrouwen in Nederland de afgelopen drie jaar drie procent zijn afgenomen.


Women in Work
Women in Work is een index die PwC jaarlijks samenstelt. Bij deze index wordt gekeken naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. Denk aan de factoren: beloningsverschillen, arbeidsparticipatie van vrouwen, werkloosheid onder vrouwen en het aandeel van vrouwen bij voltijdsbanen. †

Dit jaar heet adviesbureau PwC een nieuwe editie van Women in Work uitgebracht. Nederland stond op de 17e plek in deze index, maar is gestegen naar de twaalfde plek. In de top vijf staan vooral Scandinavische landen en Nieuw-Zeeland. †


Loonverschillen
Volgens PwC komt deze stijging van Nederland in de ranglijst van Women in Work door de kleinere beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen bij hetzelfde werk. Het loonverschil tussen mannen en vrouwen in Nederland is de afgelopen jaren van 20 procent naar 17 procent gekrompen. Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom van PwC, legt deze ontwikkeling uit: “Dat gat in salaris is kleiner geworden doordat bedrijven er bewust beleid op zijn gaan voeren. Zo zijn bedrijven transparanter in de salarissen die ze betalen. Dat maakt het gemakkelijker voor vrouwen om een vergelijkbaar salaris te vragen.”

Het gemiddelde loonverschil in ontwikkelde landen tussen mannen en vrouwen is 16 procent. Nederland zit hier dus nog boven.


Deeltijders
Nederland kent ook nog veel vrouwen die parttime werken. Uit het onderzoek blijkt dat Nederland achterblijft in het aandeel van vrouwen die fulltime werken. In Nederland werkt slechts 39 procent van de werkende vrouwen fulltime. Het gemiddelde is 74 procent.

Jan Willem Velthuijsen denkt dat dit vooral een luxeprobleem is. Hij zegt: “In ScandinaviŽ kunnen gezinnen vaak niet rondkomen van anderhalf salaris. In Nederland wel.”


Bron: z24