4.654 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Vervroegd beginnen met rijlessen een groot succes

Dinsdag 23 oktober 2012 - Merely van der Drift

Op 1 november is het een jaar geleden dat het nieuwe project 2toDrive van start ging. Met dit project mochten jongeren vanaf 16,5 jaar al beginnen met lessen voor hun rijbewijs. Hiermee wilden ze het aantal doden en gewonden met de scooter naar beneden brengen. Sindsdien hebben ongeveer negenduizend 17-jarigen hun rijbewijs gehaald.

Volgens de regels van het project mag iedereen die op of na 1 november 2011 16,5 werd, beginnen met rijlessen. Op hun 17de mogen ze dan al officieel examen doen. Wanneer ze dit halen betekent het niet dat ze ook de wijde wereld in mogen. Ze mogen dan alleen rijden wanneer er een begeleider bij is. Deze begeleider moet minstens 10 jaar ervaring hebben. Even gezellig met vriendinnen naar de film gaan zit er dus helaas nog niet in. Het voordeel is dat je op je 18de verjaardag gelijk zelf de weg op kunt. Terwijl de vorige generatie pas rond hun 18,5/19 echt kon gaan rijden, kunnen deze koters gelijk zelf de weg op Ún hebben ze al veel rijervaring.

Sinds vorig jaar hebben dus al negenduizend enthousiaste 16 en 17-jarigen hun rijbewijs gehaald. Het plan is al eerder ingevoerd in Duitsland. Hier bleek dat het aantal verkeersslachtoffers sterk omlaag ging, wanneer er eerst met een begeleider wordt gereden. Daarna is het nog maar een klein stapje richting het zelfstandig rijden. De kloof tussen het examen en zelfstandig rijden nu, is echter redelijk groot. Durven veel tijdens de lessen wel te parkeren, als je het eenmaal alleen moet doen wordt het toch enger. Met een ouder ernaast leren ze het stapje voor stapje zelf te doen. In totaal zijn er 12.750 begeleiderpassen in gebruik, dat betekent dat veel beginnende rijers, meerdere begeleiders hebben.

Bron: metronieuws.nl