4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Vrouw steeds vaker kostwinner van het gezin

Woensdag 9 april 2014 - Sanne Hofman

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek van vandaag blijkt dat de vrouw steeds vaker de belangrijkste kostwinner van het gezin is. Vrouwen hebben steeds vaker een hoger inkomen dan hun partner. In tien jaar tijd is het percentage vrouwelijke kostwinners gestegen van 13 procent naar 19 procent!

In 2002 was nog maar bij 13 procent van de paren tussen de 15 en 65 jaar de vrouw de kostwinner. In 2012 is dit percentage gestegen naar ruim 19 procent.


Geen kinderen
Vooral bij paren die geen kinderen hebben komt het vaak voor dat de vrouw meer verdient dan de man. In 2012 had in 23 procent van deze gevallen de vrouw een hoger inkomen dan de man. In 2002 was dit percentage nog maar 17 procent.

Hoe jonger de belangrijkste kostwinner is, hoe vaker het om een vrouw gaat. Vooral vrouwen zonder kinderen onder de 35 jaar zijn vaak de belangrijkste kostwinners. In ruim 30 procent van deze gevallen verdient de vrouw het meest.


Hoger opgeleid
Ook bij gezinnen met jonge kinderen zijn vrouwen steeds vaker de belangrijkste kostwinners. In 2012 was in 15 procent van deze gevallen de vrouw de kostwinner, tegenover 10 procent in 2002.

Hoe komt dit dan? Vrouwen blijven steeds vaker gewoon doorwerken na de geboorte van hun kind. Ook komt het steeds vaker voor dat jonge vrouwen een hogere opleiding hebben vergeleken met hun partner.


Bron: AD