4.677 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Waarom zo moe?

Dinsdag 15 november 2016 - Angelo

De aanwezigheid van een mobiele telefoon kan als gevolg hebben dat jongeren onrustig slapen en hierdoor onvoldoende nachtrust krijgen.

Een scenario

Je schrikt wakker van je favoriete nummer dat plotseling door de speakers van je smartphone klinkt. “Het is weer zeven uur”, denk je bij jezelf terwijl je de telefoon oppakt om de wekker uit te schakelen. Nu dat je het toestel toch vasthebt, besluit je om het laatste nieuws te checken. “Donald Trump wint de verkiezingen”, lees je. Uiteraard lees je dit niet op een nieuwswebsite, maar op Facebook of Twitter. “Dat is altijd veel actueler”, heb je jezelf aangepraat. Ondertussen komt een arsenaal van leuke kattenfilmpjes en faalvideo’s voorbij die een lach op je gezicht brengen. Al snel kom je aan bij de video’s die je gisterenavond al hebt bekeken; het is dus tijd om je aan te kleden en naar je bijbaan toe te gaan.

De werkdag

Halverwege de werkdag merk je dat het lastig is om je ogen op te houden en besluit je dat je vanavond vroeg naar bed toe gaat. Eerst moeten er echter nog flink wat uurtjes gewerkt worden waardoor je die dag regelmatig te vinden bent bij het koffiezetapparaat.

Die avond duik je vroeg je bed in maar gaat nog niet slapen aangezien je via WhatsApp druk in gesprek bent met je beste vrienden. Terwijl ze druk in gesprek blijven, geef je na een uurtje aan dat je gaat slapen en wenst ze een fijne nachtrust toe. Stiekem ben je alleen nog enorm benieuwd naar wat er gezegd wordt.

De volgende dag

Wederom schrik je de volgende ochtend wakker van je inmiddels wat minder favoriete nummer. Je pakt je telefoon er direct bij om te kijken wat je gemist hebt. Direct na jouw vertrek zijn je vrienden ook gestopt met het gesprek. “Was ik daar nou zo benieuwd naar?” vraag je jezelf af terwijl je enorm moe naar de badkamer strompelt in de hoop dat wat water op je gezicht wonderen zal doen. Gedesillusioneerd verlaat je de badkamer en vermoed je dat je vandaag wederom aan je relatie met het koffiezetapparaat gaat bouwen.

Waar gaat het mis?

Het scenario hierboven beschrijft een situatie waarmee veel jongeren tegenwoordig te kampen hebben. Onderzoekers van King’s College London en de Cardiff University hebben bij een groep van 125.000 kinderen tussen de zes en negentien jaar vastgesteld dat de aanwezigheid van een mobiel apparaat, zoals een tablet of een smartphone, het risico op slaaptekort met 79 procent laat toenemen. De kans op ondermaatse slaap met 46 procent stijgt en de kans op een slaperig gevoel met maar liefst 127 procent stijgt.

Volgens de onderzoeksleider Ben Carter zorgt een constante maar onbewuste alertheid voor de gebrekkige nachtrust. De onderzoeker raadt daarom aan om minimaal 90 minuten voor bedtijd te stoppen met het gebruik van smartphones en tablets om een goede nachtrust te bevorderen.

bron: nu.nl