4.070 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Wat verdient een politicus?

Woensdag 15 maart 2017 - Lorenzo

Vandaag (15-03-2017) is de dag dat heel Nederland weer naar de stembus trekt. Van 07.30 tot 21.00 (m.u.v. bijzondere stembureaus) kan er gestemd worden op je favoriete partij.

Politici maken zich druk over wat er gebeurt in de maatschappij. Zij geven antwoord op (inter)nationale problemen en proberen ons land zo goed mogelijk te leiden.

Sommigen stellen dat er in het bedrijfsleven veel beter verdiend wordt. Anderen zijn van mening dat politici ‘zakkenvullers’ zijn. Wat verdient een politicus nou ongeveer? Wij zochten het uit.

Politieke ambtsdragers

De inkomens van politieke ambtsdragers verschillen logischerwijs per functie. De minister president en zijn ministers verdienen per 1 Januari 2016 ongeveer 157 duizend euro per jaar. Staatssecretarissen verdienen ongeveer 147 duizend euro per jaar. Deze bedragen zijn inclusief vakantiegeld (8%) en eindejaarsuitkering (8,3%). Deze politieke ambtsdragers ontvangen ook zowel een vaste als variabele jaarlijkse onkostenvergoeding. Dit i.v.m. de uitoefening van hun functie. Premier Rutte verdient op dit moment ‘weinig’ als je zijn salaris zou vergelijken met die van buitenlandse collega’s.

Volksvertegenwoordigers

Tweede kamer

Een ‘gewoon’ lid van de tweede kamer verdient per 1 januari 2017 ruim 107 duizend euro per jaar. Ook dit bedrag is inclusief vakantiegeld (8%) en eindejaarsuitkering (8,3%). De voorzitter en fractievoorzitters ontvangen bovenop het bovengenoemde bedrag, afhankelijk van hun functie, nog een toelage. Verder ontvangen Tweede Kamerleden nog allerlei onkostenvergoedingen i.v.m. hun werkzaamheden.

Eerste kamer

Een Eerste Kamerlid verdient beduidend minder. Deze ontvangt per 1 Januari 2017 een bruto salaris van ruim 29 duizend euro per jaar. Dit is inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Hier komen uiteraard nog wel onkostenvergoedingen bij. De Eerste Kamerleden verdienen beduidend minder omdat deze functie niet wordt beschouwd als een voltijdfunctie. De voorzitter van de Eerste kamer verdient een stuk meer, zo’n 100 duizend euro per jaar.

Europarlementariër

Het jaarloon van een Europarlementariër bedraagt sinds 1 augustus 2015 ongeveer 98 duizend euro. Ook zij hebben daarnaast recht op allerlei vergoedingen. Denk hierbij aan onkostenvergoedingen, het huren van kantoorruimtes en voor de dagen dat zij aanwezig zijn bij vergaderingen.

Koninklijk huis

Koning Willem Alexander en Koningin Maxima krijgen jaarlijks een onbelaste uitkering. Koning Willem Alexander ontving in 2016 5,4 miljoen euro, waarvan 4,5 miljoen euro als tegemoetkoming van personeels- en materiele kosten was. Naast het salaris gelden nog enkele andere voordelen zoals het gebruik van paleizen en op belastinggebied. Koningin Maxima ontving in 2016 op haar beurt een jaarsalaris van 934 duizend euro. Bij elkaar verdienen de koning en koningin dus een jaarsalaris van 6,34 miljoen euro.