4.690 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


We zijn wat optimistischer! Of toch niet?

Vrijdag 28 maart 2014 - Sanne Hofman

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders weer iets optimistischer zijn over de economie. Sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008 zijn we zelfs nooit meer zo optimistisch geweest als nu, vertelt het Sociaal Cultureel Planbureau. Hier tegenover staat wel dat veel mensen zeggen zelf niks te merken van de economische verbeteringen. Ook het vertrouwen in de politiek is nog erg laag.

Het Sociaal Cultureel Planbureau deed onderzoek naar de burgerperspectieven van de eerste drie maanden van 2014. In het onderzoek ging het vooral om vertrouwen tussen burgers onderling, het vertrouwen in de economie van Europa en het vertrouwen in de politiek.


Positief
Op dit moment zijn vier op de tien Nederlanders positief over de economie. “De stemming is dat we economisch gezien het ergste achter de rug hebben.” vertelt Paul Dekker van het Sociaal Cultureel Planbureau. Maar liefst 73 procent van de ondervraagden verwacht niet dat de economische situatie de aankomende 12 maanden slechter wordt. Vorig kwartaal was dit nog 45 procent en vorig jaar zelfs 40 procent.

Vooral mensen met een bovenmodaal inkomen en met een hoge opleiding zijn iets optimistischer over de economie geworden. Maar liefst 58 procent is tevreden met het geld dat hij of zij verdient.

Het optimistische gevoel onder de mensen is iets nieuws. Voorheen was dit wel anders. Drie maanden geleden was slechts 29 procent van de Nederlanders positief over de economie.


Niet iedereen optimistisch
Toch is nog lang niet iedereen positief over de economische situatie. Er zijn nog steeds erg veel mensen die zich grote zorgen maken. 54 procent van de ondervraagden vindt alsnog dat Nederland een verkeerde koers vaart wat de economie betreft. “De groep pessimisten kan de rooskleurigere economische berichten niet rijmen met wat zij in hun eigen omgeving zien aan werkeloosheid, tijdelijke contracten en stijgende kosten voor zorg en levensonderhoud.” aldus Paul Dekker.


Politiek
Uit het onderzoek blijkt ook dat het vertrouwen in de politiek nog te laag is. Bijna 48 procent van de ondervraagden geeft aan vertrouwen te hebben in de Tweede Kamer. Slechts 44 procent geeft aan voldoende vertrouwen te hebben in de regering.

“Politici zouden geen idee hebben van wat er leeft en wat maatregelen voor gewone mensen betekenen, is een van de opgegeven redenen voor het geringe vertrouwen. Onderwerpen als de gezondheidszorg, ouderenzorg, inkomen en economie en werkgelegenheid zouden volgens burgers hoog op de agenda van de regering moeten staan.” aldus Dekker.


Bron: Telegraaf