3.190 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Weinig vrouwen aan de top

Maandag 10 maart 2014 - Sanne Hofman

Uit onderzoek van accountants- en adviesbureau Grant Thornton blijkt dat nog steeds weinig vrouwen werken in de top van een bedrijf. Dit geldt voor veel Europese landen. Vaak worden de hoogste managementfuncties in een bedrijf vervult door een man.

Uit onderzoek van vorig jaar bleek dat 23 procent van de hogere functies in een bedrijf werd vervult door een vrouw. In heel Europa is er een soort van stagnatie bij deze ontwikkeling te zien. Het percentage van vrouwen in hogere bedrijfsposities is dit jaar niet omhoog gegaan.

Wereldwijd gezien worden de functies in de top van een bedrijf voor 25 procent bekleedt door vrouwen. Volgens Grant Thornton is dit vergelijkbaar met het jaar 2007. Er is dus niet veel vooruitgang.


Rusland
Landen waar in 2014 volgens het onderzoek relatief veel vrouwen aan de top staan zijn landen als IndonesiŽ, de Filipijnen, China en Thailand. In IndonesiŽ worden de hoge directiefuncties voor 41 procent door vrouwen bekleed. In de Filipijnen ligt dit percentage op 40 procent en in China en Thailand op 38 procent.

Rusland is een echte uitschieter in het onderzoek. In dit Oost-Europese land hebben relatief erg veel vrouwen een top functie binnen een bedrijf. Maar liefst 43 procent van de hoge managementfuncties worden hier bekleed door een vrouw. “In voormalige communistische landen is de vrouwelijke arbeidspopulatie al jaren hoog, onder meer door de van oudsher sterke onderwijsparticipatie van vrouwen.” aldus Grant Thornton.


Internationale vrouwendag
Afgelopen zaterdag was het Internationale vrouwendag. In Nederland werd niet veel aandacht aan deze dag besteed. In Oost-Europa wordt wel erg veel aandacht aan deze dag besteed. 8 maart is in Rusland zelfs een vrije dag. De mensen daar zien Internationale vrouwendag als een soort Valentijnsdag. Mannen kopen op deze dag cadeaus voor hun vrouw.

Nederlandse bloemenveiling FloraHolland heeft hierdoor weer miljoenen extra snijbloemen kunnen uitvoeren en een goede omzet kunnen draaien. “Er is op de veiling de afgelopen twee weken zo'n 30 procent meer omgezet gedraaid dan normaal. Met name rozen, chrysanten en tulpen waren dit weekend bij de Russen in trek om aan hun vrouwen cadeau te doen.” aldus een woordvoerder van FloraHolland.


Bron: AD