808 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Werken voor geluk

Vrijdag 31 augustus 2012 - Merely van der Drift

Studenten staan bekend om hun torenhoge schulden. De meeste zijn arm en werken zich suf om het schoolgeld te betalen. Toch zijn ze gelukkiger wanneer ze geen baan hebben. Dit kwam uit een kwaliteitsonderzoek van Emma Dalhuijsen, afgestudeerde bachelor economie.

Dit onderzoek was gehouden onder vijfenzeventig studenten van de universiteiten in Amsterdam, Leiden, Utrecht en Groningen. Hier onderzocht zij of geluk verbonden is met een baan hebben, geld verdienen en geld ontvangen van DUO. Zo vroeg Emma eerst naar de mate van geluk in het algemeen en bracht ze later pas het financiŽle stuk in beeld.

Uit dit onderzoek kwamen verschillende uitslagen. Zo heeft het inkomen een verband met het geluksgevoel. Hoe meer de aspirant te besteden heeft, hoe gelukkiger hij of zij is. Aan de andere kant komt eruit dat de feestende schoolgangers ook gelukkiger zijn, wanneer ze geen bijbaan hebben. Dit kost minder stress en ze hebben meer vrije tijd. Bij onderzoeken onder de gewone werknemer komt †eruit dat mensen gelukkiger zijn, wanneer ze een baan hebben. Zowel door het inkomen, als door de opvulling van de vrije tijd. Bij de studenten is dit maar een derde.

De pupillen hebben verder geen last van hun lening bij DUO. Ook al weten ze dat ze na hun studie nog duizenden euro’s moeten afbetalen, dit maakt hun visie op de toekomst niet negatiever. Ze genieten op dat moment van het geld wat ze te besteden hebben. Vrijwel alle studenten gaven hun geluk een voldoende. Slechts enkele gaven dit een onvoldoende.

Uiteindelijk zijn de uitkomsten niet heel verrassend. Iedereen houdt van vrije tijd, alleen heb je ook geld nodig om je dagen te vullen. Televisie kijken gaat ook zo vervelen.

Bron: www.metronieuws.nl