807 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.



Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Werkloosheid blijft stijgen

Vrijdag 19 april 2013 - Charlotte Portielje

“Wanneer gaat de werkloosheid nou eindelijk eens dalen?” Dit is een vraag voor velen. Voorlopig ziet het er niet goed uit. Er zijn nu al 643.000 mensen die zonder baan zitten. Dit is maar liefst 8,1 procent van de gehele bevolking. Dit betekent dat er een nieuw werkloosheidrecord is gehaald sinds 1983.

Zo’n sterke stijging hadden niet veel mensen zien aankomen. Drie maanden geleden was het nog 7,2 procent van de beroepsbevolking die werkloos was. Binnen een paar maanden is de werkloosheid dus met bijna 1 procent gestegen. In het eerste kwartaal van 2013 kwamen er gemiddeld 24.000 werklozen per maand bij.

Door een Tilburgse arbeidsmarktdeskundige was voorspeld dat de werkloosheid niet boven 8 procent zou komen. Doordat dit nu wel is gebeurd vreest deze man dat we nu door een ‘geluidsbarrière’ zijn heengegaan. Dit betekent dat we over een punt zijn gegaan dat de werkloosheid niet zo snel meer zal afnemen. Sterker nog, het angstbeeld ontstaat nu dat we richting de 10 procent zullen gaan.

Zolang de economische situatie niet verbeterd zal het alleen nog maar slechter worden. Wanneer het wel begint te verbeteren, betekent dit niet dat de werkloosheid direct afneemt. Werkgevers zullen niet snel weer veel mensen gaan aannemen, maar eerst nog even de kat uit de boom kijken.

De stijging afgelopen drie maanden was het sterkst onder de 25-45 jarige werknemers. In deze leeftijdsgroep kwamen er gemiddeld 11.000 werklozen bij. Bij jongeren onder de 25 jaar ligt dit percentage lager. In deze leeftijdsgroep kwamen er gemiddeld 4.000 nieuwe werklozen bij per maand.

 

Bron: CBS, Nu.nl