4.979 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Zwangerschapsdiscriminatie komt nog te vaak voor

Dinsdag 25 maart 2014 - Sanne Hofman

Het College voor de Rechten van de Mens doet dringend beroep op minister Lodewijk Asscher om iets te doen aan zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer in Nederland. Volgens het College voor Rechten van de Mens komt dit nog veel te vaak voor. Dit blijkt onder andere uit een onderzoek dat het College heeft gedaan.

Het College voor de Rechten van de Mens deed onderzoek naar werkende vrouwen en hun ervaringen met betrekking tot zwangerschap op hun werk. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 45 procent van de werkende vrouwen negatieve ervaringen had met zwangerschap op het werk. Veel vrouwen geven aan dat werkgevers vaak weinig tolerant zijn met zwangere medewerkers.


Moeilijk te peilen
Wat ook blijkt uit het onderzoek is dat weinig vrouwen die negatieve ervaringen hebben, een klacht indienen. Door dit lage aantal klachten is het moeilijk de zwangerschapsdiscriminatie te peilen. Afgelopen jaar werden er in totaal door het College voor de Rechten van de Mens 17 ernstige klachten behandeld. Er kwamen in totaal bij het College 316 vragen en 44 verzoeken binnen van vrouwen.


Verboden
In Nederland is het verboden om vrouwen te ontslaan vanwege zwangerschap of moederschap. Toch merken veel werkende zwangere vrouwen dat hun contract niet wordt verlengd na de zwangerschap of dat het bedrijf waar zij werken de periode van het zwangerschapsverlof willen inkorten. Een ernstige ontwikkeling. Vandaar dat het College voor de Rechten van de Mens nu een dringend beroep doet op minister Lodewijk Asscher om iets te doen tegen deze nog veel te vaak voorkomende zwangerschapsdiscriminatie.


Bron: Nu.nl