3.936 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.Persberichten

NieuwsberichtenColumns


Persbericht: Aantal werkzoekende jongeren stijgt explosief

Woensdag 20 mei 2009 - Nieuwsredactie

Het aantal werkzoekende jongeren is explosief gestegen, terwijl het aantal vacatures voor jongeren in de afgelopen maanden steeds verder afneemt. Het wordt voor jongeren dus steeds moeilijker om werk te vinden. Dit blijkt uit cijfers van de vacaturesite Zoekbijbaan.nl.

Meer jongeren op zoek, minder vacatures

In de eerste vier maanden van 2009 is het aantal werkzoekende jongeren met ruim 72% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, terwijl het aantal vacatures met 17% is afgenomen. De vacaturesite zag dan ook een recordtoename van het aantal verwerkte sollicitaties.

Recordaantal sollicitaties

Uit de cijfers blijkt dat bedrijven per vacature nu ruim twee keer zoveel sollicitaties ontvangen als een jaar geleden. Jongeren moeten dan ook steeds meer moeite doen om een baantje te bemachtigen. Het aantal sollicitaties is in de eerste 4 maanden van 2009 met 90% gestegen tegenover dezelfde periode in 2008. In april lag het aantal sollicitaties zelfs 106% hoger dan vorig jaar.

Vrees toename jeugdwerkloosheid terecht

Zoekbijbaan.nl vermoedt dat deze cijfers een voorbode zijn van de door het kabinet gevreesde toename van de jeugdwerkloosheid. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de werkloosheid in de leeftijdsgroep van 15 tot 25 jaar in het afgelopen kwartaal reeds met 12% is toegenomen ten opzichte van 2008.

Kans voor bedrijven

Voor werkgevers die juist op dit moment op zoek zijn naar jonge en talentvolle medewerkers, is de huidige ontwikkeling positief. Waar werkgevers in dezelfde periode vorig jaar nog moeite hadden om geschikt personeel aan te trekken, hebben ze nu de talenten voor het uitkiezen.