4.866 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Cv schrijven? Vermijd deze valkuilen!

Donderdag 6 april 2017 - Lorenzo

Ben jij bezig om een nieuw Cv te maken? Of vraag jij je weleens af waarom je nooit meer iets vernomen hebt van de sollicitatie op die bepaalde functie? De standaard afwijzingen gaan tegenwoordig niet meer op. Je kunt navraag doen, maar niet altijd krijg je eerlijk antwoord.

Een eerste indruk kun je maar één keer maken. Het zou ontzettend zonde zijn dat die gewilde baan je net ontglipt door die ene fout op je Cv. Daarom hebben we een aantal valkuilen opgesomd waar je zeker op moet letten wanneer je een Cv schrijft. Hopelijk heb je er wat aan!  

1. Spelling en grammatica fouten

De grootste fout die je kunt maken bij het schrijven van een Cv is het maken van spelfouten. Uiteraard is een spelfoutje menselijk, toch zijn er al vele kandidaten door afgewezen. Maak gebruik van de spelling- en grammaticacontrole van Word en laat je Cv nog eens controleren door vrienden of familie.

2. Een onaantrekkelijke lay-out

Een Cv hoeft geen kunststuk te zijn, maar een beetje aandacht aan de verzorging en opmaak ervan kan echt geen kwaad. Niets is zo saai als het beoordelen van eentonige en saaie Cv’s, het oog wil immers ook wat. Een Cv die mooi opgemaakt is kan juist opvallen tussen die stapel en zal je alleen maar ten goeden komen.

Tips voor de opmaak? Te veel tekst schrikt af. Maak daarom een speelse indeling en laat ruimte voor wat opmaak. Tevens is het toevoegen van een pasfoto geen overbodige luxe en soms zelfs een must.

3. Voorkom het gebruik van clichés

Ik ben een echte team-player, enthousiast, leergierig en heb geen 9-tot-5-mentaliteit. Vreselijke clichés die we helaas nog erg veel tegen komen. Waarschijnlijk gebruiken 80 van de 100 overige sollicitanten precies dezelfde clichés. Wat maakt jou dan nog uniek? Wanneer het gaat om een baan is iedereen ineens enthousiast, sociaal en een echte team player.  

Gebruik liever voorbeelden! Geef een voorbeeld van een moment waarop jij je als een echte team-player hebt opgesteld, of geef een voorbeeld over waarom jij geen 9-tot-5-mentaliteit hebt.

4. Verkeerde referenties

Gebruik referenties die jou vanuit een zo objectief mogelijk oogpunt hebben beoordeeld. Gebruik geen familie, vrienden en dergelijke als referenties. Dit klinkt logisch maar het gebeurt nog steeds te vaak. Buiten dat vrienden en familie geen objectieve referentie zijn, zullen werkgevers het ook als lachwekkend beschouwen als je dit soort referenties in je Cv benoemd.

5. Het vermelden van niet-relevante zaken

Het vermelden van niet-relevante zaken is uit den boze. Denk hierbij aan het vermelden van bijvoorbeeld; gezondheidsproblemen (tenzij je echt een zware handicap hebt), politieke voorkeur, godsdienst, seksuele geaardheid, huidskleur, oninteressante ervaringen etc.. Het klinkt logisch, maar te vaak gebeurt het dat dit soort niet-relevante zaken worden genoemd in een Cv. Ten eerste in het niet relevant en ten tweede vult dit je Cv alleen maar met meer tekst en dat is nou precies wat we niet willen.

Laatste tip

Wellicht kende je de meeste valkuilen wel, maar misschien ook niet. Het is schrijnend te weten hoe vaak sommige fouten in de realiteit voorkomen. De laatste tip die we geven is om echt kritisch naar je Cv te kijken en deze te bekijken vanuit het oogpunt van bedrijfsmensen die je Cv gaan beoordelen. Wees streng voor jezelf!

Weet jij nog een valkuil die zeker vermeden moet worden? Wij horen deze graag!

Op zoek naar een (bij)baan?

Ben jij op zoek naar een (bij)baan? Bekijk ons uitgebreide aanbod op www.zoekbijbaan.nl of op www.startersbanen.nl eens! Op deze websites vind je een uitgebreid aanbod aan vacatures in alle branches. Dagelijks helpen wij mensen aan een baan die nauw aansluit op het interessegebied.

Trefwoorden:

Baan Tips Bijbaan Cv Valkuilen