4.843 bijbanen op middelbaar, MBO, HBO en WO niveau.
Meld je gratis aan

en vind sneller jouw bijbaan!

Maak je profiel aan


Zoek jouw bijbaan

Uitgebreid zoeken

Nieuwsberichten

PersberichtenColumns


Dit zijn de 8 banen van de toekomst

Dinsdag 25 april 2017 - Lorenzo

Feit is dat door de huidige automatisering een op de zes studenten in de toekomst een baan zal krijgen die nu nog niet eens bestaat. Hoe dat komt? Robotisering.

Daar steeds meer processen geautomatiseerd worden is het zaak om te kijken of er nog wel toekomst zit in de branche waarvoor jij bent opgeleid. Niet alleen fabricage baantjes komen onder druk te staan door automatisering, ook serieuze banen als accountant en verzekeraar komen onder druk te staan. Zelfs nieuwsorganisaties gebruiken tegenwoordig veel algoritmes om zakelijke verhalen en sportberichten te schrijven. Deze robotisering bedreigt miljoenen banen, waarschuwen deskundigen.

Gelukkig zorgt robotisering niet alleen dat er banen verdwijnen, er zullen ook gloednieuwe banen ontstaan. Wat voor banen precies, is lastig te zeggen. Toch hebben een aantal experts hun verwachtingen van banen van de toekomst uitgesproken.

1. Cyber Security-expert

Door de onwijze opkomst van het internet wordt steeds meer belangrijke data op computers en online opgeslagen. Dit brengt een nieuw soort criminaliteit met zich mee, namelijk: hacken. Hacken is het online stelen van data en de zogeheten “Cyberaanvallen” kom je steeds meer tegen in het nieuws.

Hackers proberen bijvoorbeeld bepaald betalingsverkeer te hacken of Europese geldautomaten. Ook persoonsgegevens zijn erg in trek en daarom moeten verzekeringsmaatschappijen als bijvoorbeeld Reaal of Allianz zich goed weren tegen dit soort aanvallen.

Door de toenemende aantal cyberaanvallen is de vraag naar Cyber Security-Experts erg gestegen en deze zal naar verwachting exponentieel blijven groeien. Als Cyber Security-Expert help je bedrijven zich te weren tegen deze cyberaanvallen.

2. Biohacker

Waar het hacken van data verboden is, proberen we steeds meer grondstoffen, DNA en schimmels juist wťl te hacken. In dit geval, hacken en verbeteren. Een biohacker “hackt” een bepaald DNA of grondstof etc. en probeert deze te verbeteren. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld depressies, autisme en Alzheimer in de toekomst beter behandeld worden.

Volgens experts zullen we in de toekomst alles oplossen met deze techniek: van oog- tot leverproblemen.

3. Internet of things expert

Niet alleen computers, tablets en mobiele telefoons werken online. Geschat wordt namelijk dat rond 2030, al onze apparaten op elkaar aangesloten zijn. Wat hiermee bedoelt wordt is dat de koelkast bijvoorbeeld een seintje geeft aan de supermarkt als de kaas bijna op is, zodat deze vervolgens automatisch bezorgd wordt. Wanneer jij bijna thuis bent staat de verwarming al aan en begint het koffiezetapparaat te pruttelen. Om deze technologieŽn te realiseren zijn er wel mensen nodig, the internet of things expert!

4. Online Marketeers / Social media experts

Momenteel zijn dit al veel gevraagde banen, maar met de toekomstige verschuiving van winkel naar webshop zal de vraag naar deze functies steeds meer toenemen. Een online marketeer zorgt ervoor dat een bepaalde website/webshop beter gevonden wordt in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google, waardoor de aanvoer naar de website vergroot wordt. Tevens is het zaak om vervolgens de website zo conversie geoptimaliseerd mogelijk te hebben ingericht zodat deze websitebezoekers ook overgaan tot een aankoop.

Ook wordt verwacht dat bijvoorbeeld Instagram over vier jaar bijna 30 miljoen gebruikers heeft. Tevens zullen er in de tussentijd nieuwe, populaire social mediakanalen opdoemen. Adverteerders en bedrijven willen al deze gebruikers natuurlijk dolgraag bereiken en daarvoor heb je een uitstekende social mediacampagne nodig. Als jij die social media expert bent die een brug kan slaan tussen de media en het publiek, dan heb jij de baan van de toekomst!

5. Specialisten Ethiek/Technologie

Het is een feit dat men het al tientallen jaren heeft over robots en het gemak dat deze kunnen brengen. In verscheidene films zijn de voordelen van robots al aan bod gekomen en hoe zij mogelijk ons vuile werk kunnen opknappen. Ook al voelt het wat futuristisch, de eerste robots in huis zijn dichterbij dan je denkt.

De intrede van robots wakkert tevens de grootste angsten aan dat robots de maatschappij gaan overnemen, zoals je in bepaalde films (The Matrix, The Terminator) ziet. Roboticus Alexander Reben toonde al aan dat kwaadaardige robots kunnen bestaan toen hij er een ontwierp die kon kiezen om iemand bewust pijn te doen, of niet.

Om te zorgen dat robots de maatschappij niet gaan overnemen zijn er mensen nodig die voorkomen dat de technologie oncontroleerbaar wordt. De specialisten in Ethiek en Technologie. Deze ‘leraren’ moeten een robot gaan leren wat wel en wat niet mag.

6. Gezondheidszorg

Niet alleen technologische functies worden veelgevraagd in de toekomst, ook banen in de gezondheidszorg blijven veelgevraagd. Binnen 30 jaar is namelijk 25% van de Europese bevolking 65 jaar of ouder. Dit is een groei van maar liefst 18% ten opzichte van nu. Door deze groei zullen zorgfuncties als verzorger, fysiotherapeut, ergotherapeut, verpleegster e.d. een stabiele toekomst kennen. Dit zijn functies die een hoge mate van empathie, flexibiliteit en handmatig werk vereisen en dus ook niet door robots gedaan kunnen worden.

7. Logistiek Management

Waar we al eerder spraken over “the internet of things” en dat al je apparaten in verbinding met elkaar staan zorgt er ook voor dat alles logistiek gezien moet kloppen. Waar de supermarkt een seintje van je koelkast krijgt dat je melk op is, moet de supermarkt ervoor zorgen dat deze melk netjes bij jou thuis afgeleverd wordt. Dit geldt niet alleen voor jou, maar ook voor de melk bij 16 miljoen andere Nederlanders. †

Deze vorm van logistiek kan niet volledig automatisch. Dit betekent dat menselijke werkkrachten betrokken moeten blijven bij het toezicht op, en het management van de enorm complexe, wereldwijde afleverings- en supply chain-processen.

8. Leraar

Men moet ten allen tijde geschoold blijven, ook in de toekomst. Alle bovenstaande functies kun je vervullen omdat je kennis hebt van bepaalde dingen. Deze kennis is je vaak aangeleerd op school en daarom blijft de leraar een erg belangrijke functie in de toekomst.

Tot slot

Bovenstaande banen zijn dus een aantal banen die in de toekomst veel gevraagd blijven/worden. Natuurlijk zullen er ook banen komen waar we nu wellicht geen weet van hebben. Wie had er immers 10 jaar geleden gedacht dat inmiddels elk groot bedrijf een social media manager op kantoor heeft zitten? Nieuwe technologie vraagt om nieuwe vaardigheden waardoor er ongetwijfeld vacatures zullen komen voor banen die we nog niet kennen.

Bron: mt.nl en rtlnieuws.nl